Научная статья на тему 'Особенности формирования продуктивности сортов гречихи в зависимости от сроков и способов сева'

Особенности формирования продуктивности сортов гречихи в зависимости от сроков и способов сева Текст научной статьи по специальности «Сельское хозяйство, лесное хозяйство, рыбное хозяйство»

CC BY
123
22
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
СОРТА / БИОМЕТРИЧЕСКИЕ ПОКАЗАТЕЛИ РАСТЕНИЙ / ЭЛЕМЕНТЫ СТРУКТУРЫ УРОЖАЯ / УРОЖАЙНОСТЬ ЗЕРНА / СОРТОВАЯ АГРОТЕХНИКА / ГИДРОТЕРМИЧЕСКИЙ КОЭФФИЦИЕНТ

Аннотация научной статьи по сельскому хозяйству, лесному хозяйству, рыбному хозяйству, автор научной работы — Ульянченко М. С.

Цель. Установить сортовые особенности формирования продуктивности гречихи (Fagopyrum esculentum Moench) в условиях неустойчивого увлажнения Центральной Лесостепи Украины в зависимости от сроков и способов сева. Методы. В течение 2015-2017 гг. в условиях Устимовской опытной станции растениеводства Института растениеводства имени В. Я. Юрьева НААН исследовали 6 сортов гречихи: ‘Ярославна’, ‘Слобожанка’, ‘Руслана’, ‘Українка’, ‘Крупинка’, ‘СИН-3/02’. Высевали гречиху нормой 250 зерен/м2 широкорядным (междурядья 45 см) и обычным строчным (15 см) способом в три срока с интервалом в 5 суток: 5-6 мая (температура почвы 14,5-16,6 °С), 10-11 и 15-16 мая (16,4-19,1 и 16,9-17,3 °С соответственно). Результаты. Результаты трехлетнего эксперимента свидетельствуют о существенном влиянии исследуемых факторов (сорта, срока и способа сева) на формирование элементов продуктивности гречихи, что изменялись в достаточно широком диапазоне (количество зерен с одного растения от 2,8 до 17,4 шт., масса 1000 зерен до 2,4 г, урожайность от 0,1 до 1,2 т/га) и в значительной степени зависели от погодных условий весеннего периода. Засушливые условия в начале вегетации снижали крупность зерна и озерненность растений, что приводило к уменьшению урожайности, тогда как более влажные условия наоборот увеличивали эти показатели. В то же время, сорта ‘СИН-3/02’ и ‘Крупинка’ в засушливых условиях 2017 года отреагировали увеличением урожайности в случае сева обычным строчным способом. Если в предыдущие годы они обеспечивали высокую урожайность при широкорядном посеве, то в неблагоприятных для роста и развития растений условиях более целесообразным оказался обычный строчный способ, а срок сева существенного влияния на этот показатель не имел. Сроками сева гречихи (с разницей в 5 дней) не всегда можно нивелировать негативное влияние погодных условий. Способ сева является действенным фактором влияния на формирование высоких показателей структурных элементов продуктивности и потенциала урожайности зерна гречихи, что в определенной степени обусловлено биологическими особенностями сорта. Выводы. Среди изучаемых сортов гречихи наибольшей урожайностью отличался сорт ‘Ярославна’ при посеве широкорядным способом в первой декаде мая (5-6.05). Эти элементы технологии выращивания были лучшими также для сортов ‘Слобожанка’ и ‘Руслана’. Второй срок сева (10-11 мая) является благоприятным для сортов ‘СИН-3/02’ и ‘Українка’ при широкорядном способе посева. Гречиха ‘Крупинка’ обеспечивала наибольшую продуктивность при посеве в первой-второй декаде мая широкорядным способом. В случае сева в третий срок (15-16.05) все сорта формировали уменьшенные показатели элементов продуктивности по сравнению с другими сроками и способами посева.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по сельскому хозяйству, лесному хозяйству, рыбному хозяйству , автор научной работы — Ульянченко М. С.

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

The character of buckwheat varieties productivity formation according to timing and methods of sowing

Purpose. To study the varietal peculiarities of the buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) productivity formation in the conditions of unstable hydration of the Central Forest-Steppe zone of Ukraine, depending on the timing and methods of sowing. Methods. During 2015-2017, at the Ustymivka Experimental Station of Plant Production (Yuriev Plant Production Institute, NAAS of Ukraine) 6 varieties of buckwheat: ‘Yaroslavna’, ‘Slobozhanka’, ‘Ruslana’, ‘Ukrainka’, ‘Krupynka’, ‘SIN 3/02’ were studied. Buckwheat was sowed at a rate of 250 grains/m2 by wide (row spacing 45 cm) and usual row (15 cm) methods into 3 steps with 5 days intervals: 5-6 May (soil temperature 14.5-16.6 °C), 10-11 and 15-16 May (16.4-19.1 and 16.9-17.3 °C correspondently). Results. The results of the three-year experiment indicate a significant impact of the factors (variety, timing and method of sowing) on the buckwheat productivity formation, which varied in a rather wide range: the number of grains on one plant varied from 2.8 to 17.4 pcs.; the weight of 1000 grains up to 2.4 g; yield from 0.1 to 1.2 t/ha; and in higher degree depended on the weather conditions in the spring period. The arid conditions at the beginning of the vegetation phase reduced the grain size and number on the plants that caused a decrease in yield, while more humid conditions increased these rates. At the same time, the varie­ties ‘SIN-3/02’ and ‘Krupynka’ in the dry conditions of 2017 showed increased yields in the case of sowing in the usual routine manner. In previous years they provided higher yields for wide-row sowing, while in unfavorable conditions for growth and development, the usual routine method was more suitable, and the term of sowing did not have a significant impact on this. The terms of sowing with the intervals in 5 days, can not mitigate the negative effects of weather conditions, in general. The method of sowing is an effective factor for high buckwheat productivity and yield formation that to a certain degree depends on biological characteristics of the variety. Conclusions. Among the studied buckwheat varieties, the ‘Yaroslavna’ variety characterized by the highest yield in case of wide-row sowing in the first decade of May (5-6.05). These elements of cultivation technology were better for the varieties ‘Slobozhanka’ and ‘Ruslana’. The second term of sowing (May 10-11) is more favorable for the varieties ‘SIN-3/02’ and ‘Ukrainka’ with the wide-row sowing. Buckwheat ‘Krupynka’ provided the highest yield with wide-row sowing in the first or second decade of May. In the case of sowing in the third term (15-16.05) all the varieties characterized by reduced productivity in comparison with other terms and methods of sowing.

Текст научной работы на тему «Особенности формирования продуктивности сортов гречихи в зависимости от сроков и способов сева»

УДК 633.12:631.53.04:631.55 https://doi.Org/10.21498/2518-1017.14.3.2018.145307

Особливосл формування продуктивносп сорп'в гречки залежно в1д строк1в та способов с1вби

М.С.Ульянченко

Полтавська державна аграрна академ!я, вул. Сковороди, 1/3, м. Полтава, 36003, Украина, e-mail: [email protected]

Мета. Встановити сортов' особливосл' формування продуктивносп' гречки (Fagopyrum esculentum Moench) в умовах несп'йкого зволоження Центрального Лкостепу залежно в1д строк1'в та способ1'в с'вби. Методи. Упродовж 2015-2017 рр. в умовах Устим1'всько'1 дослщноУ станц11 рослинництва 1нституту рослинництва 1'мен1 В. Я. Юр'ева НААН досл'джували 6 сорт1'в гречки: 'Ярославна', 'Слобожанка', 'Руслана', 'УкраУнка', 'Крупинка', 'СИН-3/02'. Виа'вали гречку нормою 250 зерен/м2 широкорядним (м'жряддя - 45 см) та звичайним рядковим (15 см) способом у три строки з 'нтервалом у 5 дтб: 5-6 травня (температура Грунту 14,5-16,6 °С), 10-11 та 15-16 травня (16,4-19,1 та 16,9-17,3 °С вУдповУдно). Результати. Результати трирУчного експерименту засв'дчують 'стотний вплив дост'джуваних фактор'в (сорту, строку i способу а'вби) на формування елемент'в продуктивносп' гречки, що зм'нювалися в досить широкому д'апазот (кiлькiсть зерен з одт'еУ рослини - в'д 2,8 до 17,4 шт., маса 1000 зерен - до 2,4 г, урожайт'сть - в'д 0,1 до 1,2 т/га) ' значною м'рою залежали в'д погодних умов весняного пер'оду. Посушлив' умови на початку вегетац'У знижували крупт'сть зерна та озернет'сть рослин, що зу-мовлювало зменшення врожайносп, тод' як б^льш волоп' умови навпаки зб^льшували ц' показники. Водночас, сорти 'СИН-3/02' ' 'Крупинка' в посушливих умовах 2017 року в'дреагували зб^льшеням врожайносп в раз' а'вби звичайним рядковим способом. Якщо в попередн' роки вони забезпечували вищу врожайт'сть за широкорядного виа'ву, то в несприятливих для росту й розвитку рослин умовах, доф'льншим виявився звичайний рядковий споа'б, а строк а'вби 'статного впливу на цей показник не мав. Строками а'вби гречки (з р'зницею в 5 д'б) не завжди можна т'велювати негативний вплив погодних умов. Споа'б а'вби е д'евим фактором впливу на формування високих показник'в структурних елемент'в продуктивносп' та потенц'алу врожайносп зерна гречки, що певною м'рою обумовлено бюлопчними особливостями сорту. Висновки. Серед досл'джуваних сорт'в гречки найб^ьшою врожайт'стю в'дзначався сорт 'Ярославна' за а'вби широкорядним способом у перш™ декад' травня (5-6.05). Ц' елементи технолоп'У вирощування були кращими ' для сорт'в 'Слобожанка' ' 'Руслана'. Другий строк а'вби (10-11 травня) е сприятлившим для сорт'в 'СИН-3/02' та 'УкраУнка' за широкорядного способу а'вби. Гречка 'Крупинка' забезпечувала найб^льшу продуктивт'сть за а'вби в перш'й-друп'й декад' травня широкорядним способом. У раз' а'вби в трет'й строк (15-16.05) ус' сорти формували зменшет показники елемент'в продуктивносп' пор'вняно з 'ншими строками ' способами а'вби.

Ключов1 слова: сорти; бiометричнi показники рослин; елементи структури врожаю;урожайн1'сть зерна; сортова агротеxнiка; гiдротермiчний коеф!'ц1'ент.

Вступ

Загалом питания щодо причин отримання низьких урожа'в зерна гречки за ii високого

Важливими прийомами сортово'1 агротех- бюлоичного потенщалу врожайносп давно щ-

шки гречки, якi визначають формування кавить учених. Проте й доа залишаються ак-

структурних елементiв ii продуктивностi, е туальними дослiдження особливостей форму-

строки i способи ивби. Правильнiсть вибору вання продуктивностi сучасних сорт1в гречки

оптимального строку та способу ивби насiн- залежно в1д строев та способ:в с1вби i вдоско-

ня (широкорядний чи звичайний рядковий) налення на цш основ: ii агротехнiки [6-8].

значною м:рою залежить ввд 1х комплексно- Мета дослгджепъ - встановити сортов:

го поеднання з шшими елементами техноло- особливосп формування продуктивносп

ги, а також ^рунтово-кл:матичних умов ви- гречки (F. esculentum Moench) в умовах не-

рощування культури [1-4]. стшкого зволоження Центрального Лгсосте-

За даними 1нституту ильського госпо- пу залежно ввд строшв i способ:в ивби. дарства Швшчного Сходу НААН [5] най-

сприятлив:шими для ивби гречки е стро- Матер1али та методика досл1джень

ки, коли температура Грунту на глибиш Дослвдження проводили в умовах Устим:в-

10 см становить в^д 10 до 14 °С. Шзшш: сько'1 дослвдно' станци рослинництва (УДСР)

поиви формують меншу врожайшсть зер- 1нституту рослинництва :меш В. Я. Юр'ева

на. Щодо способу ивби, то кращим е ши- НААН упродовж 2015-2017 рр.

рокорядний. Грунт досл1дного поля - чорнозем потуж-

--ний середньосуглинковий з: вмгстом в орному

Mykhailo Ulianchenko шар: (0-20 см): гумусу (за Тюршим) - 3,84%,

https://orcid.org/0000-0002-9697-1965 рухомих форм фосфору (Р205) - 206 мг/кг, об-

мшного калгю (K20) (за Чиршовим) - 102 мг/кг Грунту. Реакц!я Грунтового розчину - слабко-кисла, рН - 5,8-6,1.

7 г сол. 7 7

Матер!алом для досл!дження слугували сорти гречки, внесен! до Державного реестру сорт!в рослин, придатних до поширення в Украш! [9]: 'Ярославна', 'Слобожанка', 'Руслана', 'Украшка', 'Крупинка', 'СИН-3/02'.

Польов! досл!ди закладали в!дпов!дно до загальноприйнятих методик [10] у селекц!й-но-нас!нницьких с!возм!нах, де визначали вплив способ!в та строк!в с!вби на сортов! особливост! перспективних сорт!в гречки. Попередник - пшениця озима. Технолог!я вирощування культури - загальноприйнята, за винятком досл!джуваних чинник!в.

Розм!щення д!лянок у досл!д! рендом!зоване, повторн!сть - чотирикратна. Вис!вали гречку нормою 250 зерен/м2 широкорядним (м!жряд-дя - 45 см) та звичайним рядковим (15 см) способом у три строки з !нтервалом у 5 д!б: 5-6 травня (температура Грунту 14,5-16,6 °С), 1011 та 15-16 травня (16,4-19,1 та 16,9-17,3 °С в!дпов!дно). Для с!вби використовували нас!н-невий матер!ал першо'1 репродукцп з чистотою 100% та лабораторною схож!стю 97-99%.

Досл!дний матер!ал збирали вручну под!-лянково у м!ру достигання культури. 3!бра-н! рослини перевозили п!д накриття ! через 7 д!б обмолочували за допомогою молотарки (МТПУ-500).

Продуктивн!сть сорт!в гречки та анал!з зернового матер!алу (масу 1000 нас!нин та ¿х к!льк!сть з одн!е'1 рослини) визначали в ла-боратори УДСР п!сля очищення зерна методом пов!тряно'1 сепараци та перерахунку на стандартну 14% волог!сть.

Статистичний анал!з отриманих експери-ментальних даних виконували з викорис-танням комп'ютерних програм Excel 2010 ! Statistica 6.0.

Погодн! умови впродовж рок!в досл!джен-ня (2015-2017 рр.) мали суттевий вплив на формування продуктивност! рослин гречки (табл. 1).

В умовах вегетац!йного пер!оду 2015 р. за с!вби в перший строк (6 травня) створювалися сприятлив! умови для проростання нас!ння ! подальшого росту рослин гречки (ГТК 1,24). Сорти, вис!ян! в другий та трет!й строк (11 та 16 травня), в!дразу ж потрапили в сильно по-сушлив! умови (ГТК 0,56), але завдяки достат-н!й к!лькост! опад!в у трет!й декад! травня (28,5 мм) та друг!й-трет!й декад! червня (43,7 та 77,5 мм в!дпов!дно) змогли сформувати висок! показники продуктивност! (маса 1000 зерен, к!льк!сть зерен з однШ рослини).

Стартов! умови вегетац!йного пер!оду гречки 2016 р. були найсприятлив!шими серед ус!х рок!в досл!дження. У перший строк с!в-би спостер!галося слабке зволоження (ГТК 1,03), у другий та трет!й строк - достатне (ГТК 1,74). Загалом кожного строку гречку вис!вали у вологий Грунт. У трет!й декад! траня та друг!й декад! червня було волого (ГТК 2,38-2,52).

Для вегетац!йного пер!оду 2017 р. характерною була в!тряна, спекотна погода ! тривал! сухови. На фон! п!двищено'1 температури пов!т-ря в травн! та червн! спостер!галася значна нестача фактично'1 к!лькост! опад!в пор!вняно !з середньобагатор!чною нормою (-19,4 та -42,3 мм в!дпов!дно). Як насл!док, рослини гречки потрапили в стресов!, сильно посушли-в! умови (ГТК 0,61-0,22). Вегетац!йний пер!од цього року був несприятливим для вирощування культури за вс!х строк!в с!вби.

Результати досл1'джень

Формування структурних елемент!в продуктивност! гречки значною м!рою залежить в!д б!ометричних показник!в рослин. Най-

Таблиця 1

Метеоролопчт дат (температура та опади) за перюд вегетаци рослин гречки

(2015-2017 рр.)

Декада 0,1 Z t пов1'тря, °С Z Р (опад1'в), мм ГТК*

мкяця V VI VII V VI VII V VI VII За ВП

Перша 14,7 22,4 23,5 18,3 2,3 27,1 1,24 0,10 1,15 0,78

2015 Друга 17,3 21,5 20,5 9,7 43,7 17,5 0,56 2,03 0,85 1,19

Третя 20,9 19,2 24,3 28,5 77,5 2,1 1,36 4,03 0,08 1,67

Перша 15,9 17,4 22,2 16,5 0 8,9 1,03 0 0,40 0,45

2016 Друга 15,4 21,3 26,1 26,9 53,7 16,5 1,74 2,52 0,63 1,54

Третя 19,3 25,8 23,9 46,1 5,4 12,1 2,38 0,20 0,50 0,92

Перша 17,2 20,7 21,3 0 1,3 6,7 0 0,06 0,31 0,13

2017 Друга 12,8 20,8 21,9 28,0 1,1 39,5 2,18 0,05 1,80 1,23

Третя 19,5 24,1 24,3 2,6 12,3 46,0 0,13 0,51 1,89 0,89

Примггка. V - травень; VI - червень; VII - липень; ВП - вегетац'йний nepiofl.

*ГТК - пдротерм1'чний коеф1'ф'ент: < 0,70 - сильно посушливо; 0,71-1,00 - середньо посушливо;

1,01-1,20 - слабке зволоження; 1,21-1,80 - достатне зволоження; > 1,81 - волого.

б1льшу густоту стеблостою у фаз1 цвггшня серед дослвджуваних сорпв гречки забезпе-чували 'Ярославна' 'СИН-3/02' i 'Руслана' за

За ивби гречки широкорядним способом найвищими були рослини сорпв 'Украинка' та 'Слобожанка', найнижчими - сортiв 'Ярославна' i 'Крупинка' за ивби звичайним рядковим способом.

Найб1льшою площа листково! поверхнi рос-лин гречки у фазi цвтння була в сортiв 'Укра-¿нка' i 'Руслана' за широкорядного способу с1вби, найменшою - 35,0-35,3 тис. м2/га - у сортiв 'Ярославна', 'Крупинка' та 'Слобожанка' за звичайного рядкового способу.

Показники маси 1000 зерен значною мiрою варивали залежно в1д способу та строку св-би гречки (табл. 3). Найвищу масу 1000 зерен зафшсовано за вииву в другий строк у сорпв

широкорядного способу ивби. Найвищими були рослини сортiв 'Слобожанка' та 'Укра-¿нка' (понад 120 см) (табл. 2).

'Ярославна' за широкорядного способу ивби та 'Крупинка' за обох способiв. Висом зна-чення показника мав сорт 'Руслана' за ивби широкорядним способом у першш декадi травня. Сорт гречки 'СИН-3/02' сформував найб^ьшу масу 1000 зерен (29,0 г) за здвби в перший строк звичайним рядковим способом.

Нижчi показники маси 1000 зерен (28,028,1 г) були в сорту 'Слобожанка' за другого та третього строку та в сорту 'Украшка' (27,8-27,9 г) за третього строку ивби.

Озерненшсть рослин гречки в умовах 2015-2017 рр. рiзнилася за сортами, виияни-ми в рiзний строк i спосб, та пов'язана з умовами весняного перюду (табл. 4).

Таблиця 3

Maca 1000 зерен гречки (г) залежно В1д строку та способу ст'вби (середне за 2015-2017 рр.)

Сорт -фактор В Спостб ствби -фактор С Строк ствби - фактор А

I (t Грунту 14,5-16,6 °С) II (t Грунту 16,4-19,1 °С) III (t Грунту 16,9-17,3 °С)

Ярославна широкорядний звичайний рядковий 29,8 29,5 30,0 29,6 28,8 28,4

Слобожанка широкорядний звичайний рядковий 28,4 28,4 28,1 28,0 28,1 28,1

СИН-3/02 широкорядний звичайний рядковий 28,6 29,0 28,2 28,5 28,1 28,5

Руслана широкорядний звичайний рядковий 30,2 29,9 29,5 29,3 29,0 29,6

Крупинка широкорядний звичайний рядковий 29,0 29,5 29,9 30,0 29,3 29,2

Укражка широкорядний звичайний рядковий 29,2 28,6 28,6 28,7 27,9 27,8

Н1Р- А - 0,57; В - 0,57; С - 0,47; АВС - 1,79 0,05

Таблиця 2

Бюметричт показники рослин гречки у фаз1 цвтння залежно В1*д способу с1*вби

(середне за 2015-2017 рр.)

Сорт -фактор В Спостб ствби -фактор С Густота рослин, шт./м2 Висота рослин, см Площа листковоТ поверхт, тис. м2/га

Ярославна широкорядний звичайний рядковий 223,5 216,7 108,1 97,4 42,5 35,0

СИН-3/02 широкорядний звичайний рядковий 222,4 220,6 107,5 103,3 49,3 37,1

Руслана широкорядний звичайний рядковий 219,2 214,9 107,2 99,1 53,9 51,5

Укражка широкорядний звичайний рядковий 218,8 217,2 121,3 107,2 56,4 40,1

Крупинка широкорядний звичайний рядковий 217,2 216,8 102,5 98,4 37,6 35,3

Слобожанка широкорядний звичайний рядковий 218,6 211,1 135.3 127.4 47,5 35,2

Н^Р0,05 В - 12,24; С - 6,24; ВС - 18,01 В - 20,42; С - 11,76; ВС - 29,11 В - 13,18; С - 6,79; ВС - 18,94

Примпка. Б1'ометричн1 показники рослин гречки облжовували на BapiaHTÍ С1вби в перший строк (5-6 травня).

Таблиця 4

К1*льк1*сть зерен з oflHi'eí рослини (шт.) залежно В1'д строку та способу ст'вби гречки

(середне за 2015-2017 рр.)

Сорт -фактор В Спостб С1'вби -фактор С Строк ствби - фактор А

I (t Грунту 14,5-16,6 °С) II (t Грунту 16,4-19,1 °С) III (t Грунту 16,9-17,3 °С)

Ярославна широкорядний звичайний рядковий 49,6 49,6 40,8 37,1 41,1 36,7

Слобожанка широкорядний звичайний рядковий 42,8 46,1 32,3 32,2 32,3 34,8

СИН-3/02 широкорядний звичайний рядковий 35,7 44,5 49.4 41.5 40,4 40,4

Руслана широкорядний звичайний рядковий 43,9 40,4 43,7 33,2 41,9 33,6

Крупинка широкорядний звичайний рядковий 39,0 41,6 42,5 37,2 39,6 30,6

Украшка широкорядний звичайний рядковий 35,7 42,7 46.8 34.9 42,3 38,8

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

HIP- А - 4,20; В - 6,75; С - 3,40; АВС - 12,70 0,05

У pa3Í cíb6h гречки широкорядним способом, пор1вняно 3Í звичайним рядковим, сор-ти 'СИН-3/02', 'Крупинка' та 'Украшка' формували б1льшу к1льк1сть зерен Í3 рослини. При цьому найб1льшу озернешсть рос-лин зафшсовано в сорпв 'Ярославна' за пер-шого строку (спосб свби на цей показник гстотного впливу не мав), 'СИН-3/02' та 'Украшка' - за свби на початку друго'1 дека-ди травня широкорядним способом. Для сорту 'Руслана' кращим способом висву був широкорядний, а строк свби - перший та другий (5-6 та 10-11 травня ввдповвдно). 'Слобожанка' мала б1льшу озернешсть рос-

3,5

лин за раиього строку cíb6h звичайним рядковим способом. Найменшу кльксть зерен iç рослини bcí сорти гречки формували за свби в третш строк (15-16 травня).

Cтруктурнi елементи продуктивное^ мали певний вплив на формування врожайносп гречки, яка в умовах 2015-2017 рр. залежала як ввд способу, так i ввд строку сiвби куль-тури (рисунок).

Найб^ьшу врожайнiсть серед дослвджу-ваних сорпв гречки формував сорт 'Ярославна' - 3,44 т/га, у межах Н1Р

0,05

сорт

'Слобожанка' за першого строку та широкорядного способу евби - 3,14 т/га. Сорт 'Рус-

2,5

•У 1,5

* 1

о 1 ср

0,5

0

Ширина М1'жрядь, см

ь

L . I

Г1

45 I 15 Ярославна

45 I 15 СИН-3/02

45 15

1

11

45 15 Крупинка

Перший строк ствби

Руслана Сорт

■ Другий строк с'вби

45 I 15 Украшка

45 I 15 Слобожанка

] Треп'й строк ствби

Н1Р005: фактор А - строк а'вби - 0,30; фактор В - сорт - 0,47; факТор С - спос'б с'вби (ширина М1'жрядь) - 0,21; АВС - 1,35

Рис. Урожайнтсть сорлв гречки залежно втд строку та способу ствби (середне за 2015-2017 рр.)

3

2

лана' забезпечував максимальну врожай-HicTb у раз1 вис1ву в перший (5-6 травня), а сорт 'Украшка' другий (10-11 травня) строк широкорядним способом - 2,74 i 2,90 т/га ввдповвдно. Урожайнicть сорту 'СИН-3/02' була найб^ьшою за другого строку ивби (3,08 т/га), у межах Н1Р0 05 - за першого строку (2,98 т/га) широкоряДним способом, i сут-тево зменшувалася за третього строку вииву звичайним рядковим способом.

Уci дослвджуваш сорти гречки за ciвби звичайним рядковим способом формують гстотно меншу врожайнicть - на 0,3-1,2 т/га порiвня-но iз широкорядним за першого строку свби, за другого - на 0,1-1,1 т/га, за третього - на 0,1-0,9 т/га (за винятком сорту 'СИН-3/02').

Найменшу врожайшсть зерна забезпечив сорт 'Слобожанка' (1,76 т/га) за шзнього строку ивби (15-16 травня) звичайним рядковим способом. Аналоична закономiрнicть була характерною i для сорту 'Крупинка' (1,94 т/га).

Висновки

Оптимальш умови для формування про-дуктивносп доcлiджуваних cортiв гречки забезпечуються в разi достатнього зволожен-ня протягом травня-червня (ГТК > 1).

Маса 1000 зерен для сорив 'Украинка' та 'Руслана' була б^ьшою за раннього строку ciвби широкорядним способом. Для сорту 'Слобожанка' строк i спосб ciвби icтотно не впливали на цей показник. Для сорив 'Ярославна' та 'Крупинка' кращим був другий строк ивби, а cпоciб виciву не мав значного впливу. На формування маси 1000 зерен сорту 'СИН-3/02' мав вплив перший строк за звичайного рядкового способу ивби.

Найб1льшою озерненнсть рослин була в сорив 'СИН-3/02' (49,4 шт.), 'Крупинка' (42,5 шт.) та 'Украшка' (46,8 шт.) за першого строку ивби широкорядним способом. Зазна-чений споиб е кращим i для сорту 'Руслана', при цьому строк ивби ютотного впливу не мав. Для сорту 'Ярославна' спосб здвби сут-тево не впливав на озерненсть рослин, тодi як кращим строком ивби е раннш, коли температура Грунту становить 14,5-16,6 °С. Сорт 'Слобожанка' краще реагував на звичайний рядковий споиб за раннього строку ивби.

Найвищу продуктивность формували сорти 'Ярославна' i 'Слобожанка' за раннього строку ивби широкорядним способом. Цей споиб ciвби був кращим також для сорив 'СИН-3/02', 'Крупинка' та 'Украшка', але за шзшшого вииву (10-11 травня). Сорт гречки 'Руслана' можна виивати широкорядним способом як у перший, так i в другий строк (5-6 та 10-11 травня).

Використана литература

1. Б1'лоножко В. Я., Березовський А. П., Полторецький С. П., Пол-торецька Н. М. Агроб1'олопчт та еколопчт основи виробни-цтва гречки / за ред. В. Я. Би'лоножко. МиколаТв : Вид-во 1рини Гудим, 2010. 332 с.

2. Рарок А. В., Бурдига В. М., Коруняк 0. П. П'двищення продуктивности' поспвпв гречки шляхом оптим1'зацГТ параметри'в с'вби. Подмьський вкник: альське господарство, техтка, економ!ка. 2016. Вип. 25. С. 57-64.

3. Алексеева Е. С., Елагин И. Н., Билоножко В. Я. и др. Культура гречихи. В 3-х ч. Ч. 3. Технология возделывания гречихи / под ред. Е. С. Алексеевой. Каменец-Подольский : Издатель Мошак М. И., 2005. 504 с.

4. Blum A. Plant Breeding for Water-Limited Environments. New York, NY : Springer-Verlag, 2011. 255 p. doi: 10.1007/978-14419-7491-4

5. Кабанець В. М., Собко М. Г., £фи'менко Д. Я. та 1'н. Агротехт'ч-т прийоми вирощування круп'яних культур в умовах Лко-степу УкраТни. Сад, 2015. 18 с.

6. Полторецька Н. М., Каричковський В. Д. Вплив фону живлен-ня, строку та способу с'вби на економи'чт показники ри'зних сорп'в гречки. Зб]рник наук. праць Уманського держ. аграр. ун-ту. 2006. Вип. 63(1). С. 155-161.

7. Радченко М. В. Продуктивтсть гречки залежно втд сорто-вих особливостей за ри'зного удобрення. Вкн. Сумського нац. аграр. ун-ту. Сер. : Агроном1я i бюлог^я. 2015. Вип. 9. С. 179-182.

8. Троценко В. Г., Кли'ценко А. В. Адаптивний потенц'ал гречки в умовах П'втчно-Схи'дного Лкостепу УкраТни. Вкн. Сумського нац. аграр. ун-ту. Сер. : Агрономiя i бiологiя. 2016. Вип. 9. С. 192-196.

9. Державний реестр сорп'в рослин, придатних до поширення в УкраТни' у 2016 роц'. URL: http://vet.gov.ua/sites/default/ files/reestr%2014.04.2016.pdf

10. Доспехов Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований). 5-е изд., доп. и прераб. Москва : Агропромиздат, 1985. 351 с.

References

1. Bilonozhko, V. Ya., Berezovskyi, A. P., Poltoretskyi, S. P., & Pol-toretska, N. M. (2010). Ahrobiolohichni ta ekolohichni osnovy vyrobnytstva hrechky [Agrobiological and ecological bases of buckwheat production]. V. Ya. Bilonozhko (Ed.). Mykolaiv: Vyd-vo Iryny Hudym. [in Ukrainian]

2. Rarok, A. V., Burdyha, V. M., & Koruniak, 0. P. (2016). Increasing of buckwheat crops productivity by optimizing the sowing parameters. Podilskyi visnyk: silske hospodarstvo, tekhnika, ekono-mika [Podilian Bulletin: Agriculture, Engineering, Economics], 25, 57-64. [in Ukrainian]

3. Alekseeva, E. S., Elagin, I. N., Bilonozhko, V. Ya., Kvashchuk, E. V., Malina, M. M., & Rarok, V. A. (2005). Kul'turagrechikhi. Ch. 3. Tekh-nologiya vozdelyvaniya grechikhi [Buckwheat culture. Part 3. Technology of buckwheat cultivation]. E. S. Alekseeva (Ed.). Kamianets-Podilskyi: Izdatel' Moshak M. I. [in Russian]

4. Blum, A. (2011). Plant Breeding for Water-Limited Environments. New York, NY: Springer-Verlag. doi: 10.1007/978-1-44197491-4

5. Kabanets, V. M., Sobko, M. H., Yefimenko, D. Ya., Strakholis, I. M., & Ivchenko, V. M. (2015). Ahrotekhnichni pryiomy vyroshchu-vannia krupianykh kultur v umovakh Lisostepu Ukrainy [Agro-technical methods of cereals cultivating in the conditions of the Forest-Steppe of Ukraine]. Sad: N.p. [in Ukrainian]

6. Poltoretska, N. M., & Karychkovskyi, V. D. (2006). Influence of background nutrition, timing and sowing method on economic indicators of different buckwheat varieties. Zbirnyk naukovyh prac Umanskoho derzhavnoho ahrarnoho universytetu [Collection of Scientific Papers of Uman Unan State Agrarian University], 63(1), 155-161. [in Ukrainian]

7. Radchenko, M. V. (2015). Buckweat productivity in dependence of variety and fertilization. Visnik Sums'kogo nacional'nogo agrarnogo universitetu. Agronomia i biologia [Herald of Sumy National Agrarian University. Series: Agronomy and Biology], 9, 179-182. [in Ukrainian]

8. Trotsenko, V. I., & Klitsenko, A. V. (2016). Buckwheat adaptive potential in the conditions of Northern Forest-Steppe of Ukraine. Visnik Sums'kogo nacional'nogo agrarnogo universitetu. Agronomia i biologia [Herald of Sumy National Agrarian University. Series: Agronomy and Biology], 9, 192-196. [in Ukrainian]

9. Derzhavnyi reiestr sortiv roslyn, prydatnykh dlia poshyrennia v Ukraini u 2016 rotsi [State register of plant varieties suitable for dissemination in Ukraine in 2016]. (2016). Retrieved from http://vet.gov.ua/sites/default/files/reestr%2014.04.2016. pdf [in Ukrainian]

10. Dospekhov, B. A. (1985). Metodika polevogo opyta (s osnovami statisticheskoy obrabotki rezul'tatov issledovaniy) [Methods of field experiment (with the basics of statistical processing of research results)]. (5nd ed., rev.). Moscow: Agropromizdat. [in Russian]

УДК 633.12:631,53.04:631.55

Ульянченко M. С. Особенности формирования продуктивности сортов гречихи в зависимости от сроков и способов сева // Plant Varieties Studying and Protection. 2018. Т. 14, № 3. С. 316-322. https://doi.Org/10.21498/2518-1017.14.3.2018.145307

Полтавская государственная аграрная академия,ул. Сковороды, 1/3, г. Полтава, 36003, Украина, e-mail: [email protected] Цель. Установить сортовые особенности формирования годы они обеспечивали высокую урожайность при широко-

продуктивности гречихи (Яадоругит евшЫ^т МоепсЬ|) в условиях неустойчивого увлажнения Центральной Лесостепи Украины в зависимости от сроков и способов сева. Методы. В течение 2015-2017 гг. в условиях Устимовской опытной станции растениеводства Института растениеводства имени В. Я. Юрьева НААН исследовали 6 сортов гречихи: 'Ярославна', 'Слобожанка', 'Руслана', 'Украшка', 'Крупинка', 'СИН-3/02'. Высевали гречиху нормой 250 зерен/м2 широкорядным (междурядья - 45 см) и обычным строчным (15 см) способом в три срока с интервалом в 5 суток: 5-6 мая (температура почвы 14,5-16,6 °С), 10-11 и 15-16 мая (16,4-19,1 и 16,9-17,3 °С соответственно). Результаты. Результаты трехлетнего эксперимента свидетельствуют о существенном влиянии исследуемых факторов (сорта, срока и способа сева) на формирование элементов продуктивности гречихи, что изменялись в достаточно широком диапазоне (количество зерен с одного растения - от 2,8 до 17,4 шт., масса 1000 зерен - до 2,4 г, урожайность - от 0,1 до 1,2 т/га) и в значительной степени зависели от погодных условий весеннего периода. Засушливые условия в начале вегетации снижали крупность зерна и озерненность растений, что приводило к уменьшению урожайности, тогда как более влажные условия наоборот увеличивали эти показатели. В то же время, сорта 'СИН-3/02' и 'Крупинка' в засушливых условиях 2017 года отреагировали увеличением урожайности в случае сева обычным строчным способом. Если в предыдущие

рядном посеве, то в неблагоприятных для роста и развития растений условиях более целесообразным оказался обычный строчный способ, а срок сева существенного влияния на этот показатель не имел. Сроками сева гречихи (с разницей в 5 дней) не всегда можно нивелировать негативное влияние погодных условий. Способ сева является действенным фактором влияния на формирование высоких показателей структурных элементов продуктивности и потенциала урожайности зерна гречихи, что в определенной степени обусловлено биологическими особенностями сорта. Выводы. Среди изучаемых сортов гречихи наибольшей урожайностью отличался сорт 'Ярославна' при посеве широкорядным способом в первой декаде мая (5-6.05). Эти элементы технологии выращивания были лучшими также для сортов 'Слобожанка' и 'Руслана'. Второй срок сева (10-11 мая) является благоприятным для сортов 'СИН-3/02' и 'Украшка' при широкорядном способе посева. Гречиха 'Крупинка' обеспечивала наибольшую продуктивность при посеве в первой-второй декаде мая широкорядным способом. В случае сева в третий срок (15-16.05) все сорта формировали уменьшенные показатели элементов продуктивности по сравнению с другими сроками и способами посева.

Ключевые слова: сорта; биометрические показатели растений; элементы структуры урожая; урожайность зерна; сортовая агротехника; гидротермический коэффициент.

UDC 633.12:631,53.04:631.55

Ulianchenko, M. S. (2018). The character of buckwheat varieties productivity formation according to timing and methods of sowing. Plant Varieties Studying and Protection, 14(3), 316-322. https://doi.org/10.21498/2518-1017.14.3.2018.145307

Poltava State Agrarian Academy, 1/3 Skovorody St., Poltava, 36003, Ukraine, e-mail: [email protected] Purpose. To study the varietal peculiarities of the buck- and 15-16 May (16.4-19.1 and 16.9-17.3 °C correspond-

wheat (Fagopyrum esculentum Moench) productivity formation in the conditions of unstable hydration of the Central Forest-Steppe zone of Ukraine, depending on the timing and methods of sowing. Methods. During 2015-2017, at the Ustymivka Experimental Station of Plant Production (Yuriev Plant Production Institute, NAAS of Ukraine) 6 varieties of buckwheat: 'Yaroslavna', 'Slobozhanka', 'Ruslana', 'Ukrainka', 'Krupynka', 'SIN 3/02' were studied. Buckwheat was sowed at a rate of 250 grains/m2 by wide (row spacing - 45 cm) and usual row (15 cm) methods into 3 steps with 5 days intervals: 5-6 May (soil temperature 14.5-16.6 °C), 10-11

ently). Results. The results of the three-year experiment indicate a significant impact of the factors (variety, timing and method of sowing) on the buckwheat productivity formation, which varied in a rather wide range: the number of grains on one plant varied from 2.8 to 17.4 pcs.; the weight of 1000 grains - up to 2.4 g; yield - from 0.1 to 1.2 t/ha; and in higher degree depended on the weather conditions in the spring period. The arid conditions at the beginning of the vegetation phase reduced the grain size and number on the plants that caused a decrease in yield, while more humid conditions increased these rates. At the same time, the varie-

ties 'SIN-3/02' and 'Krupynka' in the dry conditions of 2017 showed increased yields in the case of sowing in the usual routine manner. In previous years they provided higher yields for wide-row sowing, while in unfavorable conditions for growth and development, the usual routine method was more suitable, and the term of sowing did not have a significant impact on this. The terms of sowing with the intervals in 5 days, can not mitigate the negative effects of weather conditions, in general. The method of sowing is an effective factor for high buckwheat productivity and yield formation that to a certain degree depends on biological characteristics of the variety. Conclusions. Among the studied buckwheat varieties, the 'Yaroslavna' variety characterized by the

highest yield in case of wide-row sowing in the first decade of May (5-6.05). These elements of cultivation technology were better for the varieties 'Slobozhanka' and 'Ruslana'. The second term of sowing (May 10-11) is more favorable for the varieties 'SIN-3/02' and 'Ukrainka' with the wide-row sowing. Buckwheat 'Krupynka' provided the highest yield with wide-row sowing in the first or second decade of May. In the case of sowing in the third term (15-16.05) all the varieties characterized by reduced productivity in comparison with other terms and methods of sowing.

Keywords: varieties; biometric indices of plants; elements of the structure of the crop; grain yield; varietal agricultural machinery; hydrothermal coefficient.

Hadiuwna/ Received 31.05.2018 nozodxeHo do dpyny/ Accepted 24.09.2018

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.