farm, its master model and revised model. The characteristics of each farm are taken into account and depend on its economy, the size of fruit plants and its connections with other industries, the number of workers and other material resources, irrigation possibilities, natural conditions, fruit use, and specialization.
The number of varieties ripening at the same time should not exceed 34. But they must be a cross-pollinating variety and one of those varieties must be the main one. Among the horticultural fruits, peaches, peaches, plums, and blackberries are planted not only for pollination, but also for self-pollination and longevity. Choosing a variety, the main purpose of planting fruit trees depends on the following characteristics:
It depends on quick ripening of fruit orchards, high and constant yield, stability to natural conditions, large and strong growth of the fruit, flowering time according to industrial technology, pollination, possibility of mechanization, yielding on one-year branches and harvesting with mechanisms.
The importance of fruit depends on its quality. It depends on the thickness of the fruit skin, long-term stability, ripening period and use, shelf life, taste, and various uses, etc. It depends. In fruit growing, high-yielding varieties should be planted in order to provide the population with fresh fruit products throughout the year and fully meet the requirements of the processing industry. For good growth and high yield, varieties and seeds should be adapted to the soil and planted in large areas in one place. Planting them in this way works well for mechanization, water harvesting, cultivar maintenance, insect control, and many other tasks.
Depending on the origin of each fruit tree species, there are local, imported and adapted varieties. There are 3050 varieties of each type of fruit trees, which are distinguished by the high quality of their fruits, resistance to diseases and pests. If production varieties do not meet market demand in terms of technological performance, they are replaced by new varieties. Varieties are competitively tested for yield, environmental stability and quality indicators.
Список использованной литературы:
1. Кушнарев М.А. Сорта яблони для садов Алтайского края /И.П.Калинина, М.А. Кушнарев, М.С. Владимирова // Аграрная наука сельскому хозяйству. - Барнаул, 2008.
2. Зайцев Г.С.Классификация рода Gossypium L. Труды Туркес-танской селекционной станции. Вып. 12. М. Л.: Изд. АО "Промиздат", 1928.
3. Кушнарев М.А. Роль опылителя в формировании урожая яблони /В.Ф. Северин, М.А. Кушнарев // Вестник АГАУ. - Барнаул, 2009.
4. Кудрявец Р.П. Обрезка плодовых деревьев и ягодных кустар-ников. Москва, Агропромиздат, 1991.
© Арбатова А., Кадыров Н., Аллакулыева С., Байрамова С., 2024
УДК 63
Атаева А., преподаватель. Досчанова Ф., студентка. Атаджанов Г., студент. Аннамырадов А., студент. Туркменский сельскохозяйственный институт.
Дашогуз, Туркменистан.
МАТЬ-ПОЧВООБРАЗОВАТЕЛЬ - ГОРНЫЕ ПОРОДЫ Аннотация
Совокупность условий почвообразования — это совокупность условий окружающей среды при
образовании и развитии почвы. Породы способные превращаться в почву, называются почвообразующими или материнскими породами.
Ключевые слова: почва, образование, состояние, физико-химические, человек.
Annotation
The set of conditions for soil formation is the set of environmental conditions during the formation and development of soil. Rocks that can turn into soil are called soil-forming or parent rocks.
Key words:
soil, formation, condition, physicochemical, human.
The set of conditions for soil formation is the set of environmental conditions during the formation and development of soil. Rocks that can turn into soil are called soil-forming or parent rocks. They are the main raw materials of the soil and give the soil its mechanical, mineralogical and chemical composition, as well as physicochemical properties. These properties are then changed to some extent under the influence of soil formation phenomena.
The lithosphere, the solid layer of the Earth, consists of primary, metamorphic and sedimentary rocks. Primitive rocks are rare unless found exclusively in terrestrial formations. Because metamorphic rocks are overlain by sedimentary rocks, they are of little importance in soil formation.
The most important place in soil formation belongs to sedimentary rocks, i.e. they have properties favorable for soil formation, soft structure, cellularity, water permeability, water-retaining and absorption properties.
Weathering is the phenomenon of qualitative and quantitative changes in rocks under the influence of air, water and humans. This condition occurs in physical, chemical and biological forms. Physical weathering is the mechanical weathering of rocks without changing their chemical composition.
Chemical weathering is the process of rocks being weathered by chemical processes to form new minerals and compounds. (under the influence of water, carbon dioxide and oxygen).
In the case of soil formation, human production activities also directly or indirectly affect soil formation. Soil-forming rocks include alluvial, alluvial, proluvial, alluvial, bottom layers of lakes, ice sheets, clay layers, loess and aeolian layers, seabed layers.
Alluvial rocks are formed by erosion of bedrock and remain stationary where they are formed. Such products originate in the mountains, in rural areas.
Alluvial sediments are deposits carried by rainwater onto slopes. Distributed in the foothills. Proluvial layers are similar to colluvial layers, but are the product of strong floods and consist of large boulders.
Sediments forming on the bottom of lakes are common in northern regions. His body contains a lot of salt. Saline soils form on them; in the northern regions, glacial layers are formed, which are deposits of various rocks mixed with ice and forming a layer.
Clays are layers of sediment that form where water flows in arctic and glacial regions. Loess produces good black soil.
Chalk, chalk forest and chestnut soils are also found. The structure consists of large dust particles (0.050.01 mm). Aeolian layers are sands, layers of sediment formed under the influence of wind.
Seabed layers are layers of salt on the seabed, formed when water washes ashore and is carried onto land. From them the first saline soils are formed. Список использованной литературы:
1. Языкова А.В. Почвы подгорной равнины Восточного и Центрального Копетдага. В сб. "Почвы зоны орошания II и III очередей Каракумского канала". - Ашхабад, 1962.
2. Федоров А.С., Горячкин С.В., Касаткина Г.А., Федорова Н.Н. География почв. - 2013.
3. Титова Э.В. Почва, растение, удобрение. - 2000.
4. Ходжамырадов Г., Маммедов А. Основы орошения. - Ашхабад, 2004.
© Атаева А., Досчанова Ф., Атаджанов Г., Аннамырадов А., 2024
УДК 63
Атдаева Н., преподаватель.
Нурыева О., преподаватель.
Агышова М., студент.
Гардашова Н., студент.
Педагогическая школа имени беки Сейтакова.
Дашогуз, Туркменистан.
ЗНАЧЕНИЕ ВОДЫ В ФИЗИОЛОГИИ ЧЕЛОВЕКА
Аннотация
Чем больше жидкости теряет организм человека, тем больше воды он пьет и тем сильнее обезвоживается. При температуре более 38 градусов человек испытывает жажду воды, поэтому для утоления жажды он пьет воду и другие напитки.
Ключевые слова: организм, человека, температуре, органы, функции.
Annotation
The more fluid a person's body loses, the more water they drink and the more dehydrated they become. At a temperature of more than 38 degrees, a person is thirsty for water, so to quench his thirst he drinks water and other drinks.
Key words:
organism, human, temperature, organs, functions.
Чем больше жидкости теряет организм человека, тем больше воды он пьет и тем сильнее обезвоживается. При температуре более 38 градусов человек испытывает жажду воды, поэтому для утоления жажды он пьет воду и другие напитки. Когда человек теряет много жидкости, внутренняя часть рта становится сухой, слюна становится жидкой, становится трудно глотать сухую пищу, меняется голос. При обезвоживании человека объем циркулирующей крови уменьшается, и основная ее часть проходит через внутренние органы. Это необходимо для увеличения тепла и поддержания его постоянной температуры. По мере увеличения вязкости крови работа сердечно-сосудистой системы затрудняется. У людей, живущих в чрезвычайно жарких условиях, иногда наряду с реальной жаждой возникает условно-рефлекторная жажда. Это происходит как раз перед тем, как влага в организме начинает высыхать. Эту жажду можно легко утолить, полоская горло горла или рассасывая что-нибудь кисло-сладкое. Но тогда эти меры по утолению жажды оказываются неэффективными, и им приходится пить воду или какой-либо другой напиток, чтобы утолить жажду. Иногда человек, работающий в жаркую погоду, не испытывает обезвоживания, сколько бы воды он ни пил. Это означает глубокие изменения в водном обмене организма. Употребление слишком большого количества воды или других жидкостей может привести к водной интоксикации - гидремии. В то время рот твой будет грязен, сердце твое смутится и ты вернешься, лихорадка у человека останется. Появляются симптомы нервно-мышечных нарушений: нарушается координация движений, онемение рук и ног, спутанность сознания. Такие симптомы водного отравления вызваны количеством потребляемой воды, которое составляет одну треть веса тела. Следует отметить,