Научная статья на тему 'Сут маҳсулотларининг иккиламчи хом ашёлари ва уларнинг инсон организмига физологик таъсири'

Сут маҳсулотларининг иккиламчи хом ашёлари ва уларнинг инсон организмига физологик таъсири Текст научной статьи по специальности «Животноводство и молочное дело»

CC BY
126
18
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
сут ѐғи / оқсиллар / минерал тузлар / қуруқ моддалар / лактоза / сут маҳсулотлари / сут иккиламчи хом ашѐлари / казеин / биологик фаол моддалар / профилактика / шифобахш / функционал ичимлик. / молочный жир / белки / минеральные соли / сухое вещество / лактоза / молочные продукты / молочное вторичное сырье / казеин / биологически активные вещества / профилактический / лечебный / функциональный напиток.

Аннотация научной статьи по животноводству и молочному делу, автор научной работы — Ёқубжанова Ёқутхон Ғуломжановна

Ушбу мақола ҳозирда республикамизда сут ва сут маҳсулотларини қайта ишлашда ҳосил бўладиган иккиламчи хом ашѐлардан самарали фойдаланиш, шунингдек, таркиби фойдали озиқавий моддаларга бой бўлган маҳсулотлар ишлаб чиқариб, чиқиндисиз технологияларни тадбиқ этишга қаратилган.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по животноводству и молочному делу , автор научной работы — Ёқубжанова Ёқутхон Ғуломжановна

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Secondary raw materials of dairy products and their physiological effects on the human body

Данная статья сейчас направлена на эффективное использование вторичного сырья, которое образуется при переработке молока и молочных продуктов в нашей республике, а также внедрение безотходных технологий, позволяющих получать продукты, состав которых богат полезными питательными веществами.

Текст научной работы на тему «Сут маҳсулотларининг иккиламчи хом ашёлари ва уларнинг инсон организмига физологик таъсири»

КИСКА ХАБАРЛАР

Павельчук // Онтология проектирования - 2016 - Т.6, № 4 (22). с. 501 -513.

2. Боровков, А. И. Компьютерный инжиниринг [Текст]: учебное пособие - СПб.: Изд-во СПбПУ, 2012. - 93 с.

3. Ёкубов Ё. О., Эргашев Д. П. Оптимальное проектирование конструкций с помощью цифровых интегрированных технологии //Universum: технические науки. -2020. - №. 11-1 (80). с. 21-24.

4. Вохобов Р., Ёкубов Ё., Эргашев Д. Конструкция багаж автомобиля cobalt для автоматического закрытия// The scientific heritage: электрон.научн.журн.2020. № 46

5. Вахобов Р.А., Ёкубов Ё.О., Нумонов М.З. "ВИРТУАЛЬНОЕ ТЕСТИРОВАНИЕ ВСПОМОГАТЕЛЬНЫХ ЧАСТЕЙ АВТОМОБИЛЯ" The Scientific Heritage, no. 62-1, 2021, pp. 42-46. doi:10.24412/9215-0365-2021-62-1 -42-46The Scientific Heritage, (62-1), 42-46. doi: 10.24412/

6. Нуманов Мухаммадалишохрухбек Зокиржон Угли. "Методы обеспечения проектирования автомобильных деталей на компьютере" Universum: технические науки, no. 7-1 (76), 2020, pp. 40-43.

7. Yoqubov Y.O. Integrallashgan kompyuter muhandislik tizimida konstruksiyalarni optimal loyihalash //Namangan muhandislik-texnologiya limiy-texnika jurnali: - 2020. - №. 5-Mahsus son 2. 286-272 bet.

8. Комаров, В. А. Точное проектирование / В.А. Комаров // Онтология проектирования, 3 (5), 2012, с. 8 - 23

9. Kayumov B. A. Experimental Study of Reliability Indicators Injection Feeding System of Gasoline Engines in Road and Climatic Conditions of Central Asia.//Russia, Krasnoyarsk: Journal of Siberian Federal University. Engineering & Technologies. - 2016. - №9. Issue 1. - P. 86-104 p. (05.00.00; №1)

10. Дадабоев Р.М., Аббасов С.Ж. Перспективы использования водородного топлива в автомобилях // Universum: технические науки :электрон. научн. журн. 2021. 3(84). URL: https://7universum.com/ru/tech/archive/item/11348 (дата обращения: 26.11.2021).

11. Kayumov B.A. Development methodological of research of non-failure operation of an injection supply system petrol engines //Germany, Stuttgart: European Applied Sciences. -2017. - №1. - P. 39-42.

12. Каюмов Б.А. Анализ закономерностей распределения отказов элементов инжекционной системы питания двигателей методом сплайн-функций. //Россия, Курган: Вестник Курганского государственного университета. Серия «Технические науки». -2014. - №2. - С. 73-75.

13. Vokhobov R., Yoqubov Y., & Ergashev D. (2020). The design of the Cobalt car's baggage lid for automatic closing. The Scientific Heritage, (46-1 (46)), 33-35.

СУТ МА^СУЛОТЛАРИНИНГ ИККИЛАМЧИ ХОМ АШЁЛАРИ ВА УЛАРНИНГ ИНСОН ОРГАНИЗМИГА ФИЗОЛОГИК ТАЪСИРИ

Ёкубжанова Ёкутхон Гуломжановна НамМКИ, катта укитувчи. +998905558816, [email protected]

Аннотация. Ушбу макола х,озирда республикамизда сут ва сут мах,сулотларини кайта ишлашда х,осил буладиган иккиламчи хом ашёлардан самарали фойдаланиш, шунингдек, таркиби фойдали озикавий моддаларга бой булган мах,сулотлар ишлаб чикариб, чикиндисиз технологияларни тадбик этишга каратилган.

Аннотация. Данная статья сейчас направлена на эффективное использование вторичного сырья, которое образуется при переработке молока и молочных продуктов в

КИСКА ХАБАРЛАР

нашей республике, а также внедрение безотходных технологий, позволяющих получать продукты, состав которых богат полезными питательными веществами.

Annotation. This article is now aimed at the effective use of secondary raw materials that are formed during the processing of milk and dairy products in our republic, as well as the introduction of waste-free technologies that allow you to obtain products whose composition is rich in useful nutrients.

Калит сузлар: сут ёги, оксиллар, минерал тузлар, курук моддалар, лактоза, сут мах,сулотлари, сут иккиламчи хом ашёлари, казеин, биологик фаол моддалар, профилактика, шифобахш, функционал ичимлик.

Ключевые слова: молочный жир, белки, минеральные соли, сухое вещество, лактоза, молочные продукты, молочное вторичное сырье, казеин, биологически активные вещества, профилактический, лечебный, функциональный напиток.

Keywords: milk fat, proteins, mineral salts, dry matter, lactose, dairy products, dairy secondary raw materials, casein, biologically active substances, preventive, therapeutic, functional drink.

Узбекистон ах,олисининг асосий озик-овкат мах,сулотларидан бири сут ва сут мах,сулотлари х,исобланади. Сут мах,сулотлари бозори юкори ракобатбардош булиб, максадли тайёр мах,сулот ишлаб чикариш эса паст самарадорликга эга. Ишлаб чикариш тизимида сутнинг асосий кисми (50% гача) пишлок, творог, казеин ишлаб чикариш учун ишлатилади, колган кисми эса иккиламчи хом ашё (сут зардоби) х,осил булиши кечади. Зардобнинг юкори биологик кийматини, шунингдек, ишлаб чикаришнинг сезиларли хджмларини х,исобга олган х,олда, ундан окилона фойдаланмасдан юкори натижа (фойда)га эришиш кийин. Иккиламчи сут ресурсларидан фойдаланиш даражаси ва самарадорлиги корхона фойдасини таъминлайди. Зардобни кайта ишлаш схемаси тугри ташкил этилганлиги сутни кайта ишлаш корхоналарининг экологик юкини камайтириш муаммоларини х,ал килишнинг асосий жихдти х,исобланади.

Х,озирда саноат микёсида сут олиш катта харажатлар билан боглик, шунинг учун сутнинг барча таркибий кисмларидан тулик ва окилона фойдаланиш мух,им х,исобланади.

Сутни кайта ишлаб сариёг, пишлок, творог олиш жараёнида иккиламчи хом ашё -ардоб ва зардоб х,осил булади ва 1 тонна сариёг ишлаб чикаришда 1,5 тонна ардоб (пахта) хдмда 1 тонна пишлок ва творог ишлаб чикаришда эса 9 тоннагача зардоб ажралиб чикади. Лекин шундай шифобахш неъмат кайта ишланмайди ва деярли тугридан тугри чикинди сифатида окизиб юборилади.

Маълумки, сут иккиламчи хом ашёсининг таркиби оксил, сут ёги, углевод ва минерал тузларга бойдир. Сут таркибидаги барча кимматли компонентлар, яъни витаминлар, ферментлар, гормонлар, органик кислоталар сут иккиламчи хом ашёсига утади. Зардоб таркибидаги холин моддаси мия кобилиятини ошириб, хотирани кучайтиради. Бир литр зардоб катта ёшдаги одамнинг калцийга булган бир кунлик эх,тиёжини, калийга эх,тиёжнинг эса 40 фоизини таъминлайди, Зардоб фосфор ва магний каби ноёб минерал тузларга х,ам бой.

Мазкур суюклик таркибида 200 турдаги биологик фаол моддалар мавжуд булиб, улар организмдаги барча аъзолар фаолиятига ижобий таъсир курсатади. Зардоб истеъмоли таом х,азми йулларига яхши таъсир этиб, меъдани тозалайди, флорасини меъёрга солади, захдрли моддалар, хилтларни ташкарига хдйдайди, жигар ва буйрак фаолиятини яхшилайди. Буйрак ости безларига ижобий таъсир курсатади. ^атик зардоби таркибидаги кимматли аминокислоталар организмга жуда зарур булиб, оксиллар алмашинуви ва кон х,осил булишида фаол иштирок этади. Зардоб меъда-ичак йули, ошкозон яраси, ич котиш, панкреатит, энтероколит, дисбактериоз, кориннинг дамлаш хасталикларида, атеросклерознинг олдини олишда, кон босими, юракнинг ишемик етишмовчилигида, бош

КИСКА ХАБАРЛАР

мияда кон айланиши бузилганда жуда фойдали.

Ушбу сут иккиламчи хом ашёларидан озукавий моддаларга бой булган салкин ичимликлар ишлаб чикаришни йулга куйиш оркали чикиндисиз технологиялар яратиш ва мах,сулотлар ассортиментини кенгайтиришга эришиш мумкин.

Иккиламчи сут хом ашёсининг кимёвий таркиби, энергия ёки озукавий киймати ва физик хусусиятлари куп жихдтдан ишлаб чикариш усулларига боглик. Х,озирги вактда сутда мавжуд булган деярли барча бирикмалар маълум даражада иккиламчи сут хом ашёсига утади.

Сут, ёгсизлантирилган сут, пахта ва сут зардобдаги асосий компонентларнинг сутга нисбатан тах,миний таркиби (% -да) 1 -жадвалда келтирилган.

1-жадвал

Компонентлар Сут ЁFCизлантирилган сут Пахта Сут зардоби

Курук моддалар масса 12,5 8,9 9,1 6,3

улуши

Жумладан, сут ёги 3,7 0,05 0,5 0,2

Оксил 3,3 3,3 3,3 0,8

Лактоза 4,8 4,8 4,7 4,8

Минерал моддалар 0,7 0,75 0,7 0,5

Сутнинг асосий таркибий кисмларининг иккиламчи сут хом ашёсига утиш даражаси 2-жадвалда келтирилган.

2-жадвал

Сут компонентлари Утиш да ражаси, % да

ЁFCизлантирилган сут Пахта Сут зардоби

Сут ёги 1,4 14 5,5

Оксил, шу жумладан, 99,6 99,4 24,3

казеин 99,5 99,5 22,5

Лактоза 99,5 99,4 96

Минерал тузлар 99,8 99,6 98

Курук модда 70,4 72,8 52

Пишлок, творог, казеин ишлаб чикаришда зардоб кушимча мах,сулот х,исобланади. Сут зардобининг таркиби микдор жихдтдан фарк килади ва у ишлаб чикарилаётган

пишлок турларига, таркибидаги ёг микдорига, ишлаб чикариш усулига боглик. Ёгли пишлоклар ишлаб чикаришда асосан казеин ва сут ёги сарфланади, колган компонентлар эса сезиларли микдорда сут зардобига утади. Казеинни имконият даражасида купрок, ёг - ишлаб чикарилаётган пишлок турига, сут канди ва минерал тузлари эса - пишлокнинг етилиши учун зарур булган микдорда ишлатилиши керак. Каттик пишлоклар ишлаб чикаришда таркибидаги сут кандининг оптимал микдори 10% (уртача 5-7%) ва пишлок турига боглик. Минерал тузларнинг микдори одатда сут таркибида 3-5% ни ташкил килади. Ширдон ивиткисини олишда калцийли ва фосфорли тузлари пишлокга утади.

Келтирилган маълумотлардан хулоса килиш мумкинки, зардоб таркиби нутриентларга бойлиги уларни турли касалликлар олдини олишда мух,им ахдмиятига эга эканлигини англатади.

3-жадвал

Сут зардобининг таркиби ва хосслари_

Курсаткичлари Сут зардоби

Пишлок зардоби Творог зардоби Казеин зардоби

1 КИСКА Х <АБАРЛАР |

Курук моддалар микдори, %, шу жумладан: сут ёги оксил лактоза минерал тузлар 4,5-7,2 4,2-7,4 4,5-7,5

0,05-0,5 0,05-0,4 0,02-0,1

0,5-1,1 0,5 - 1,4 0,5 - 1,5

3,9 - 4,9 3,2 - 5,1 3,5 - 5,2

0,3 - 0,8 0,5 - 0,8 0,3 - 0,9

Кислоталилик, °Т 15 - 25 50 - 85 50 - 120

pH 6,3 4,4 4,3

Зичлик, кг/м 1018 - 1027 1019 - 1026 1020 - 1025

АДАБИЁТЛАР

1. Технология продуктов из вторичного молочного сырья / А.Г. Храмцов, С.В. Василисин, С.А. Рябцева, Т.С. Воротникова. - СПб.: Гиорд, 2009. - 424 с.

2. Saribayeva D.A., Dadamirzayev M. X., Mallaboyev O.T. Sut mikrobiologiyasi. O'quv qo'llanma. - Toshkent, «Navruz» nashriyoti. - 2019. - 215b.

3. Храмцов А.Г., Василисин С.В. Промышленная переработка вторичного молочного сырья. - М.: Де Ли принт, 2003. - 98 с.

4.Vasiyev M.G., Dodaev.Q, Isabaev I, Sapaeva Z, Gulyamova Z "Oziq-ovqat texnologiyasi asoslari". Darslik. Voris nashryoti. Toshkent - 2012y - 400b.

5. Г.М.Твердохлеб, З.Х. Диланян, Л.В.Чекулаева, Г.Ф.Шилер. Технология молоко и молочных продуктов.

6. Худойшукуров Т. Овкатланиш махсулотларини ишлаб чикариш асослари. Тошкент, Молия иктисод, 2009.

БАРАБАН АЙЛАНИШЛАР СОНИНИНГ ЦОБЩЛАРНИ ТИТИЛИШ ЗОНАСИДАГИ ИШ СИФАТ КУРСАТКИЧЛАРИГА ТАЪСИРИ

Юлдошев Шахбоз Хошимжон угли НамМКИ укитувчиси [email protected] +998939434383

Мамадалиева Мавлудахон Нурмирза кизи НамМКИ укитувчиси: [email protected] +998934122197

Аннотатция Утказилган назарий ва тажрибавий тадкикотлар натижасида такомиллаштирилган сутаянчгич курилма учун энг муносиб шаклдаги иш юзага эга булган сидирадиган планка танлаб олинди..Утказилган тажрибавий тадкикотларда сидирадиган планкаларнинг баландлиги 25 мм, уларнинг сони саккиз дона, сидирадиган планка ва дека орасидаги тиркиш 38 мм ни ташкил этган х,олда, баранинг айланишлар сони 600 айл/мин. ни ташкил этди.мех,нат сарфининг кискаришидан хдмда ишлаётган ишчиларга яратилган кулайликларнинг ортишига караб иктисодий смарадорлилиги янада оширилди.

Аннотация В результате теоретических и экспериментальных исследований для усовершенствованного устройства была выбрана всасывающая пластина с наиболее подходящей рабочей поверхностью, число оборотов штанги 600 об/мин. Экономическая эффективность была дополнительно повышена за счет снижения затрат на оплату труда и повышения комфорта, создаваемого для работающих работников.

Annotation As a result of the theoretical and experimental studies, a suction plate with the most suitable working surface was selected for the improved device. the number of

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.