Научная статья на тему 'ОЛҲЎРИНИ ҚУРИТИШ БЎЙИЧА ТАЖРИБАЛАР'

ОЛҲЎРИНИ ҚУРИТИШ БЎЙИЧА ТАЖРИБАЛАР Текст научной статьи по специальности «Сельскохозяйственные науки»

CC BY
2
1
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
қуритиш / олҳўри / режимлар / ҳарорат. / drying / regimes / temperature.

Аннотация научной статьи по Сельскохозяйственные науки, автор научной работы — Худайбердиев, Тохиржон Латифович, Ғоффорова, Шохсанам Абдуманноб Қизи

Мақолада олхўрини қуритиш жараёнида инфрақизил нурлардан фойдаланиб қуритиш режимлари илмий ўрганилган. Инфрақизил нурлар ёрдамида қуритишда енергияни узатиш даражасини пасайтириш ва кўпайтириш ўрганиб чиқилган. Олхўрини таркибидаги витамин C нинг ўзгариши тахлил қилинган.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

PRUM DRYING EXPERIMENTS

The article discusses drying condition using infrared lights for drying vegetables. Using the infrared drying has been studied to reduce and increase the rate of energy transfer. Was analyred the variation of vitamin C followed by vegetables.

Текст научной работы на тему «ОЛҲЎРИНИ ҚУРИТИШ БЎЙИЧА ТАЖРИБАЛАР»

Oriental Renaissance: Innovative, (E)ISSN: 2181-1784

educational, natural and social sciences 4(8), Sep., 2024

Research BIB / Index Copernicus www.oriens.uz

ОЛ^УРИНИ ЦУРИТИШ БУЙИЧА ТАЖРИБАЛАР

Худайбердиев Тохиржон Латифович

техника фанлари номзоди, доцент, Гоффорова Шохсанам Абдуманноб кизи

Наманган мухандислик-технология институти изланувчиси.

АННОТАЦИЯ

Мацолада олхурини цуритиш жараёнида инфрацизил нурлардан фойдаланиб цуритиш режимлари илмий урганилган. Инфрацизил нурлар ёрдамида цуритишда енергияни узатиш даражасини пасайтириш ва купайтириш урганиб чицилган. Олхурини таркибидаги витамин C нинг узгариши тахлил цилинган.

Калит сузлар: цуритиш, олуури, режимлар, уарорат.

АННОТАЦИЯ

В статье изучены режим процесса сушки сливы. Рассмотрено процессы сушки с ИК энергоподводом при импульсно-прерывном режиме сушки с понижением уровня подачи энергии в каждом последующем цикле, с постоянным уровнем энергоподвода, а также с повышением уровня энергоподвода. Анализировали, изменение содержание витамина-С сливы.

Ключевые слова: сушка, слива, режимы, температура.

ABSTRACT

The article discusses drying condition using infrared lights for drying vegetables. Using the infrared drying has been studied to reduce and increase the rate of energy transfer. Was analyred the variation of vitamin C followed by vegetables.

Key words, drying, regimes, temperature.

КИРИШ

Республикамизда кабул килинган бир катор дастурлар кишлок хужалигини модернизация килиш ва жадал ривожлантиришга, озик-овкат хавфсизлигини янада мустахкамлаш, экологик тоза махсулотни ишлаб чикаришни кенгайтириш, аграр секторининг экспорт салохиятини сезиларли даражада оширишга, пахта ва бошокли дон экиладиган майдонларни кискартириб, экин майдонларини янада макбуллаштириш, бушаб колган ерларга картошка, сабзавот, озик-овкат ва мойли экинларни, шунингдек янги интенсив бог ва узумзорларни жойлаштиришга ва кишлок хужалиги махсулотларни ишлаб чикараётган, тайёрлаш, саклаш, сотиш, курилиш ишлари ва хизматлар курсатиш билан шугулланаётган куп тармокли фермер хужаликларини

Oriental Renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences

Research BIB / Index Copernicus

paFSaraaHTupum Ba puBo^naffrapum yHyH Ky^aö mapT-mapouraap aparam SyHuHa Hopa TagSupnap umnaS HuKungu.

MYXOKAMA BA HATH^AÏÏAP

Xyn MeBa Ba caÖ3aBOTnapHH KypuTum ^apaëHHHH caHoarga TamKun этнm KaTTa ax^MuaTra эгa. KypuTunraH MaxcynoraapHu TpaHcnopT Bocuracuga Tarnurn ap30Hnamagn, ynapHHHr Terumnu xoccanapu axmunaHagu, MHKpoönap Tatcupura KaM yHpaHgu, caKnaHum hmkohh^th WKopn Ba KaM ^öhhh TanaS этagн.

Onxypu y3 HaBH Ba maKnura xoc, TapKuSuga MaKCHMan KypyK Mogganapra эгa SynraH, HupuKnarnraH Ba paHr KupraH naÖTga y3unagu. MeBanapHuHr этн 3hh Synumu no3HM. EyHgaö MeBanapgaH axmu kokh onurn MyMKHH.

Onxypu TepunraHga acocaH 10-12 Kr nu KyTunapra conuS Tamunagu. MeBaHu ypuHTupMaö эxтнëткopпнк SunaH Tamum KepaK. OnuHraH xom amë umkohu SopuHa Te3poK KaÖTa umnaHumu ho3um. Ammo axmu eranMaraHnapu caKnaS KyHunagu.

O^xypuHH KypHTHm. XoMamëHu KypuTumra Tafiëpnamga HaBnapra a^param, KanuSpnam KaTTa ax^MuaTra эгa. XoMamë a^paranraHga Typu Ba paHru Sup xun Ma^cynoT TaHnaHagu. MeBa KaTTa-KunuKnurura KapaS, x,ap xun TapTuSga T03anaHagu. y, myHuHrgeK, cyBga numuS onuHagu. MeBanapHuHr cu^arara KapaS, HaBnapra a^paramga HupuS KonraH, xom Ba yTa numramapu a^paraS onuHagu. HaBnapra a^parnnraH MaxcynoT WBunagu.

Onxypu TyrpaS ëKu ukku narnara a^paraS koku KunuHagu, SyTyHnuruna Kypuranagu. y nunoK SunaH Tyrpanagu. Hkku narnara a^parnnaguraH Synca, HrouFugaH ëpunagu Ba gaHaru onuS TamnaHagu. ^aHaru axmu a^panMafiguraH Onxypu MeBanapu ^puTunMaHgu. TyFpanraH MeBa Te3 opaga KopaöuS Konagu. fflyHuHr ynyH KeHuHru umnapHu ^agarnamTupum KepaK. Onxypu KypuTumgaru MyxuM WMymgup. Ey um MamuHanapga, кнмёвнн ëKu TepMuK ycynnapga Sa^apunagu.

KaycTuK coga эpнтмacнga gopunaHraH MeBa nannananapu gapxpn wBunagu. KafiHoK cyBra numunraH MeBanapHu coByK cyBga HaöuS onum KepaK. fflyHga MeBa SomKanapura HucSaraH geapnu ukku SapoSap Te3 KypuHgu Ba kokucu cu^arau Synagu. EyHga MyggaTra эtтнSop Sepum ho3um, HyHKu cyBga opraKHa TypuS KonraH MeBaHuHr TatMu nacaagu, paHru aHHuHgu. EyHuHr ycTura KypyK Mogganapu KaMaöuS, o3 MuKgopga KypuTunraH MaxcynoT onuHagu. CoByK cyBga HaöuS onuHraH onxypu nannaHanapu uhku tomohuhu Tenara KapaTuS, nagHucnapra Tepunagu Ba gygnaHagu.

^ygnaHraH xom amë nagHucnapga KypuTum MafigoHHacugaru cyKHaKnapra KyHunagu, 2-3 KyHgaH KeöuH onxypu narnaHanapu aFgapuS HuKunagu. ^oku

Oriental Renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences

Research BIB / Index Copernicus

намининг 4/3 кисми кетгандан сунг паднислар соя жойга тахлаб куйилади. Вхши куриган кокининг эти зич, пишик, эгилувчан хамда синмайдиган булади. Ичи нам булмаслиги лозим. Стандарт талабларига кура тайёр махсулотнинг намлиги 17 фоиздан ошмаслиги лозим. Пусти арчилган олхури 5-8 кун, пусти арчилмаган луччак олхури 6-9 кун, тукли олхури 12-16 кун куритилади.

Меваларни куритиш технологиясини такомиллаштириш асосий максад килиб олинди. Тадкикотни олиб бориш учун

1. Куритишбоп олхури навларини танлаш ва етиштириш технологияси.

2. Меваларни куритишда мини куритиш цехидан фойдаланиш.

3. Меваларни куритишга тайёрлаш ишлари ва жихозларни танлаш. Меваларни куритиш режимларини аниклаш.

Тажрибалар Наманган мухандислик-технология институтининг КХМСДИТ кафедрасига карашли лабораториясида олиб борилди. Ушбу тажрибалар асосан куритишбоп олхури навларини танлаш учун Бертон, Венгерка фиолетовая, Вилямс Прайд навлари устида олиб борилди. Бир хил огирликда олинган намуналар тажрибада 3 хил хароратда (100С, 80С, 60С) ва бир хил вакт мобайнида куритилди (1,2,3-расмлар). Олинган тажриба натижалари 1,2,3-жадвалларда келтирилган.

1-жадвал.

Олхури меваларини 100С хароратда куритиш.

Куритилга н олхури нави Умумий масса (г) Тажрибада н кейинги масса (г) Чикиб кетган сув микдори, (г) Чикиб кетган сув микдори (%) Колган курук модда микдори Колган курук модда микдори дастлабки массага нисбатан (%)

1- тажриба 60 дакика 00 0C х,ароратда

Бертон 401,0 390,1 10,9 2,7 97,3 97,3

Венгерка фиолетовая 405,1 389,2 15,9 3,9 96,1 96,1

Вилямс Прайд 401,6 380,0 21,6 5,4 94,6 94,6

2- тажриба 60 дакика 00 0C х,ароратда

Бертон 390,1 360,5 29,6 7,6 92,4 92,4

Венгерка фиолетовая 389,2 368,9 20,3 5,2 94,8 94,8

Вилямс Прайд 380,0 351,5 28,5 7,5 92,5 92,5

3- тажриба 60 дакика 00 0C х,ароратда

Oriental Renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences

Research BIB / Index Copernicus

Бертон 360,5 335,5 25,0 6,9 93,1 93,1

Венгерка фиолетовая 368,9 342,3 26,6 7,2 92,8 92.2

Вилямс Прайд 351,5 322,3 29,2 8,3 91,7 90.1

4- тажриба 60 дакика 80 0C х,ароратда

Бертон 335,5 235,6 99,9 29,8 70,2 1570,7

Венгерка фиолетовая 342,3 257,5 84,8 24,8 75,2 1716,7

Вилямс Прайд 322,3 279,5 42,8 13,3 86,7 1863,3

5- тажриба 60 дакика 80 0C х,ароратда

Бертон 235,6 198,3 -162,5 -69,0 169,0 1322,0

Венгерка фиолетовая 257,5 221,7 35,8 13,9 86,1 1478,0

Вилямс Прайд 279,5 118,4 161,1 57,6 42,4 789,3

6- тажриба 60 дакика 100C х,ароратда

Бертон 198,3 82,4 115,9 58,4 41,6 41,6

Венгерка фиолетовая 221,7 190,9 30,8 13,9 86,1 1272,7

Вилямс Прайд 118,4 77,6 40,8 34,5 65,5 517,3

Олхури меваларини 80С ха 2-жадвал. зоратда куритиш.

^уритилган олхури нави Умумий масса (г) Тажрибадан кейинги масса (г) Чикиб кетган сув микдори, (г) Чикиб кетган сув микдор и (%) Долган курук модда микдор и Долган курук модда микдори дастлабки массага нисбатан (%)

1-тажриба 60 дакика 80 0C х,ароратда

Бертон 404,5 388,1 16,4 4,1 95,9 95,9

Венгерка фиолетовая 401,4 392,2 9,2 2,3 97,7 97,7

Вилямс Прайд 401,6 380,0 21,6 5,4 94,6 94,6

2- тажриба 60 дакика 80 0C х,ароратда

Бертон 388,1 360,5 27,6 7,1 92,9 92,9

Oriental Renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences

Research BIB / Index Copernicus

Венгерка фиолетовая 392,2 368,9 23,3 5,9 94,1 94,1

Вилямс Прайд 380,0 351,5 28,5 7,5 92,5 92,5

3- тажриба 60 дакика 80 0C х,ароратда

Бертон 360,5 335,5 25,0 6,9 93,1 93,1

Венгерка фиолетовая 368,9 342,3 26,6 7,2 92,8 92,8

Вилямс Прайд 351,5 322,3 29,2 8,3 91,7 91,7

4- тажриба 60 дакика 80 0C х,ароратда

Бертон 335,5 279,5 56,0 16,7 83,3 95,9

Венгерка фиолетовая 342,3 294,4 47,9 14,0 86,0 97,7

Вилямс Прайд 322,3 257,1 65,2 20,2 79,8 94,6

5- тажриба 60 дакика 80 0C х,ароратда

Бертон 279,5 259,1 20,4 7,3 92,7 92,9

Венгерка фиолетовая 294,4 264,4 30,0 10,2 89,8 94,1

Вилямс Прайд 257,1 235,6 21,5 8,4 91,6 92,5

6- тажриба 60 дакика 80 0C х,ароратда

Бертон 259,1 131 128,1 49,4 50,6 93,1

Венгерка фиолетовая 264,4 189,5 74,9 28,3 71,7 92,8

Вилямс Прайд 235,6 121 114,6 48,6 51,4 91,7

7- тажриба 60 дакика 80 0C х,ароратда

Бертон 131 100,2 30,8 23,5 76,5 95,9

Венгерка фиолетовая 189,5 156,1 33,4 17,6 82,4 97,7

Вилямс Прайд 121 100 21,0 17,4 82,6 94,6

8- тажриба 60 дакика 80 0C х,ароратда

Вилямс Прайд 100,2 81,5 18,7 18,7 81,3 92,9

Бертон 156,1 134,3 21,8 14,0 86,0 94,1

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

Вилямс Прайд 100 80,2 19,8 19,8 80,2 92,5

3-жадвал.

Oriental Renaissance: Innovative, (E)ISSN: 2181-1784

educational, natural and social sciences 4(8), Sep., 2024

Research BIB / Index Copernicus www.oriens.uz

O^xypu MeBa^apHHH 60 C xapopaTga KypHTHm.

^ypuTH^raH Q^xypH HaBH YMyMHH Macca (r) TaKpiöagaH KeiïiiHrii Macca (r) HHKHÖ KeTraH cyB MHKflQpH, (r) HHKHÖ KeTraH cyB MHKflOpH (%) ^Q^raH KypyK MQflfla MHKflQp H ^Q^raH KypyK MQflfla MHKflOpH gacT^aÖKH Maccara HHcöaTaH (%)

1- TaKpHÖa 60 gaKHKa 60 0C xapopaTga

Eepmon 505,2 480,5 24,7 4,9 95,1 3203,3

Bemepua tyaonemoean 400,7 386,9 13,8 3,4 96,6 2579,3

BUMRMC npaüd 400,5 379,5 21,0 5,2 94,8 2530,0

2- Ta'/Kpn6a 60 ga^H^a 60 0C xapopaTga

Eepmon 480,5 460,9 19,6 4,1 95,9 3072,7

Bemepua tyaonemoean 386,9 375,3 11,6 3,0 97,0 2502,0

BUMRMC npaüd 379,5 316,4 63,1 16,6 83,4 2109,3

3- Ta'Kpiiôa 60 ga^H^a 60 0C xapopaTga

Eepmon 460,9 294,4 166,5 36,1 63,9 1962,7

Bemepua fiuoaemoeaR 375,3 366 9,3 2,5 97,5 2440,0

BUMRMC npaüd 316,4 294,4 22,0 7,0 93,0 1962,7

XY^OCA BA TAK^HO^AP:

OnxypuHu KypuTum TexHonoruK ^apaëHnapu Taxgunu myHu KypcaTguKu, onxypuHu KypuTum yHyH MaKSyn geS, KoHBeKTuB ycynga neHTanu KypuTKunnapga KypuTum xucoSnaHagu.

^eHTanu KypuTKuHHu umnam ^apaëHu Ba KoHcTpyKcuacuHu ypraHum Hara^anapu myHu KypcarguKu Sy KypunMaHu acocuö KaMHunuru KypuTum ^apaëHuga энepгнaнн Kyn cap$ KunraHnuruga^up.

OnxypuHu KypuTumga энepгнaнн cap^uHu KaMaHTupum yHyH KypuTum ^apaëHuga cap^naHaëTraH энepгнaнннг Sup kucmuhu Kyëm энepгнacнgaн ^ofiganaHuS onum MaKcagra MyBo^uKgup.

OnxypuHu KypuTum ycruga onuS SopunraH Ta^puSa TagKuKoTnapu Hara^acu myHu KypcaTguKu, onxypuHu Kypurum yHyH yHuHr KypuTum KanuHnuru 2-3 cm, KypuTum BaKTu 5-7 coar Ba KypuTum xapoparu 70-900 c hu TamKun этagн.

Oriental Renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences

Research BIB / Index Copernicus

Юкоридагилардан шуни хулоса килиш мумкинки, олхури меваси ташишга чидамсиз булиб, яхши сакланмайди. Ахолини ушбу махсулотга булган талабини кондириш учун олхури меваси кайта ишланади. Олхуридан кайта ишлаб турли компотлар ва шакарли консерва махсулотлари тайёрлаш мумкин. Олхури мевасини номавсумий муддатларда саклаш усули куритишдир.

Узбекистон шароитида олхурининг турли хил навлари узок муддат давомида, яъни июлдан октябрнинг охиригача пишиб етилиши сабабли куритиш имконияти бошка меваларга нисбатан бирмунча купрокдир.

ФОЙДАЛАНИЛГАН АДАБИЁТЛАР (REFERENCES):

1. Т.Л.Худайбердиев, Г.Г.Тажибоев. «Сушка сельхозпродукции с использованием современного оборудования». Международный научный журнал «Молодой учёный» №23 (209), июнь 2018 г. стр. 278-281 (ISSN 20720297).

2. Т.Л.Худайбердиев, Г.Г.Тажибоев " Мева-сабзавотларни куритишга доир" Республика илмий-амалий анжуман мазруза материаллари. Наманган, НамМТИ 2018 йил. 23-24 ноябрь.

3. Т.Л.Худайбердиев, Г.Г.Тажибоев "Пиёзни куритишга тайёрлаш жараёнини урганиш ва пиёз куритишни такомиллаштириш". Республика илмий-амалий анжуман маъруза материаллари. Наманган, НамМТИ 2018 йил. 23-24 ноябрь.

4. Худайбердиев Т.Л., Тажибоев Г.Г. "Факторы влияющие на процесс сушки плодов и овощей". Сборник материалов Международной научно-технической конференции.Наманган, Наманганский инженерно-строительный институт, 2830 ноября 2019 года. 278-281стр.

5. Худайбердиев Т.Л., Обиджонов А.И. "Сушка плодо-овощных продукций конвективным методом". Polish science journal. International science journal. Issue n1(22). Warsaw: sp.zo.o. "Iscience" 2020. 174 s.

Internet saytlari:

1. http: //www.sushka plodov

2. http: //www.sushka ovoshey

3. http: //www.sushka pryanostey

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.