Научная статья на тему 'Молочная продуктивность и обменные процессы в организме коров при использовании в структуре рациона препарата «Biosprint»'

Молочная продуктивность и обменные процессы в организме коров при использовании в структуре рациона препарата «Biosprint» Текст научной статьи по специальности «Животноводство и молочное дело»

CC BY
166
22
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
BIOSPRINT / ДІЙНІ КОРОВИ / МОЛОЧНА ПРОДУКТИВНіСТЬ / ЕНЗИМНА АКТИВНіСТЬ / МіКРОФЛОРА / МіКРОБНИЙ БіЛОК / РУБЕЦЬ / ТРАВЛЕННЯ / ПОЖИВНі РЕЧОВИНИ / СТРУКТУРА РАЦіОНУ / ТИП ГОДіВЛі / ДОЙНЫЕ КОРОВЫ / МОЛОЧНАЯ ПРОДУКТИВНОСТЬ / ЭНЗИМНАЯ АКТИВНОСТЬ / МИКРОФЛОРА / МИКРОБНЫЙ БЕЛОК / РУБЕЦ / ПИЩЕВАРЕНИЯ / ПИТАТЕЛЬНЫЕ ВЕЩЕСТВА / СТРУКТУРА РАЦИОНА / ТИП КОРМЛЕНИЯ / MILK COWS / MILK YIELD / ENZYMATIC ACTIVITY / MICROFLORA / MICROBIAL PROTEIN / RUMEN / DIGESTION / VOLATILE FATTY ACIDS / NUTRIENTS / DIET STRUCTURE / FEEDING TYPE

Аннотация научной статьи по животноводству и молочному делу, автор научной работы — Харко М. В., Денькович Б. С., Пивторак Я. И., Наумюк А. С., Петришак Р. А.

В последние годы значительная часть молока производится в хозяйствах разных организационных форм хозяйствования преимущественно на кормах собственного производства. При этом возникает ряд проблем от решения которых зависит количество, качество и стоимость продукции, а также дальнейшая перспектива в этой области. Научными разработками установлено, что интенсификация такой отрасли, как молочное животноводство зависит прежде всего от прочной кормовой базы хозяйства. Причем лактирующим коровам нужны не вообще корма, а рационы сбалансированы за детализированными нормами. Их применение позволяет увеличить продуктивность на 20 и даже более процентов. Поэтому при организации полноценного кормления необходимо учитывать особенности протеинового, углеводного, липидного, минерального и витаминного питания. Однако, даже полностью сбалансированное питание не дает желаемой эффективности. В связи с этим, особое внимание в системе полноценного питания заслуживают различные кормовые добавки природной субстанции к которым следует отнести добавки пробиотического действием. К одной из таких относится микробиальная кормовая добавка «Biosprint», которая содержит живые дрожжевые культуры (Saccharomyces cerevisiae, штамм MUCL, 39885) и относится к группе биотических добавок. В основу проведения исследований возложена задача оптимизации нормированного кормления дойных коров за счет использования в составе рациона кормовой добавки «Biosprint» на фоне полу-концентратного сочно-силосно-сенажного типа кормления. На основе научно-хозяйственного (90 суток) опыта установить ее влияние на процессы пищеварения в рубце, молочную продуктивность и качественные показатели молока, а также определить оптимальное количество в рационе. Установлено, что скармливание в составе рациона кормовой добавки «Biosprint», способствовало улучшению интенсивности обменных процессов в организме коров, в частности в рубце.Выявлено достоверное увеличения амилои целлюлозолитических а также протеолитических бактерий что способствовало их энзимной активности, обусловило интенсивный гидролиз углеводов кормов, в результате наблюдалось достоверное повышение количества ЛЖК, как предшественников молочного жира. Получен положительный результат по уровню молочной продуктивности коров опытных групп по сравнению с контрольной группой по среднесуточным надоям на 1,2-2 кг, или 5,5-9,2% больше. Наблюдалась стабильная тенденция к увеличению содержания жира в молоке на 0,05-0,1% и белка на 0,02-0,03%, что указывает на улучшение его качества. Итак, проведенные исследования по оценке продуктивного действия препарата «Biosprint» на продуктивность коров и качественные показатели молока дают основание утверждать о целесообразности его использования в структуре рациона при кормлении дойных коров.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Milk yield and metabolic processes in cows during the usage of the biosprint drug in the diet structure

In recent years, a significant part of milk has been produced in farms of various organizational forms, mainly using feeds of their own production. At the same time, there are a number of problems, the solution of which affects the yield, quality and value of products, as well as future prospects in this industry. Scientific research has shown that the intensification of such an industry as dairy farming first of all depends on a strong forage base of the farm. In addition, lactating cows do not need generic feed, but a diet balanced in compliance with detailed rules. Their use makes it possible to increase milk yield by 20 and more percent. Therefore, when organizing a comprehensive feeding, it is necessary to take into account the features of protein, carbohydrate, lipid, mineral and vitamin nutrition. However, even a fully balanced ration does not guarantee the desired effectiveness. In this regard, a variety of feed additives of a natural substance, which also include supplements with probiotic action, deserve a special attention in the system of nutrition. One of these is the Biosprint microbial additive, which contains living yeast cultures (Saccharomyces cerevisiae, MUCL strain, 39885) and belongs to the group of biotic additives. This research is based on the need for the optimization of the limited feeding of milk cows through the use of the Biosprint feed additive in addition to a semi-concentrated type of feeding. Based on the conducted test use (90 days), it is necessary to determine the additive’s effect on the rumen digestion processes, milk yield and qualitative indicators of milk and to determine its optimal content in the diet. It was established that feeding the Biosprint additive as part of the diet contributed to the improvement of the intensity of metabolic processes in cows, in particular, in the rumen. The assumed growth of the number of amyloand cellulolytic and proteolytic bacteria was detected, which contributed to their enzyme activity and, in turn, led to an intensive hydrolysis of carbohydrate feeds, as a result of which an assumed growth of VFAs as milk fat precursors occurred. Positive results were obtained in terms of the value of milk yield of cows in study groups in comparison with the control group across average daily milk yield by 1.2-2 kg, which constitutes a growth of 5.5-9.2%.There was a stable tendency towards an increase of fat content in milk by 0.05-0.1% and protein by 0.02-0.03%, which indicates an improvement in milk quality. Summing up, conducted study focused on the evaluation of the productive effect of the Biosprint drug on the milk yield of cows and the qualitative indicators of milk make a case for the expediency of the use of the above in the diet structure when feeding milk cows.

Текст научной работы на тему «Молочная продуктивность и обменные процессы в организме коров при использовании в структуре рациона препарата «Biosprint»»



HayKOBHH BicHHK .HbBiBCbKoro Ha^0Ha№H0ro ymBepcurery BeTepHHapHOi MegnuUHH Ta öioTexHonoriH iMeHi C.3. f^H^Koro Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies

doi: 10.15421/nvlvet7924

ISSN 2519-2698 print ISSN 2518-1327 online

http://nvlvet.com.ua/

УДК 636.2.088:636.084

Молочна продуктивтсть та обмшш процеси в opraHi3Mi Kopie за використання в CTpyKTypi pацioну препарату «Biosprint»

М.В. Харко, Б.С. Денькович, Я.1. Ивторак, О.С. Наумюк, Р.А. Петришак, 1.П. Голодюк [email protected], [email protected]

Львiвський нацiональний унгверситет ветеринарног медицини та бютехнологш iMeHi С.З. Гжицького

вул. Пекарська, 50, м. Львiв, 79010, Украгна

В остант роки значна частина молока виробляеться в господарствах pi3mx оргашзащйних форм господарювання пе-реважно на кормах власного виробництва. При цьому виникае ряд проблем вiд виpiшeння яких залежить кыьюсть, яюсть i варткть виробленог продукщг, а також подальша перспектива в щй галузг.

Науковими розробками встановлено, що ттенсифжащя таког галуз1, як молочне тваринництво залежить насамперед в1д мщног кормовог бази господарства. При чому лактуючим коровам потр1бно не взагал1 корми, а ращони збалансован за детал1зованими нормами. 1хне застосування дозволяе збыьшити молочну продуктивтсть на 20 i навть бтьше в1дсотк1в. Тому при оргашзащг повнощнног годiвлi нeобхiдно враховувати особливостi протегнового, вуглеводного, лтдного, мтера-льного та втамтного живлення. Проте, навть повтстю збалансоване забезпечення не дае бажаног eфeктивностi. У зв 'язку з цим, особливог уваги у систeмi повнощнного живлення коpiв заслуговують piзноманiтнi коpмовi добавки природног субстанцй до яких rniд вiднeсти добавки з пробютичною дiею. До одшег iз таких вiдноситься мiкpобiальна добавка «Biosprint», яка мiстить живi дpiжджовi культури (Saccharomyces cerevisiae, штам MUCL, 39885) та належить до групи бiотичних добавок.

В основу проведення до^джень покладено завдання оптимiзацii нормованог годiвлi дшсних коpiв за рахунок використання в складi ращону кормовог добавки «Biosprint» на фош натвконцентратного соковито-силосно-стажного типу годiвлi. На основi проведення науково-господарського (90 дiб) до^ду встановити гг вплив на процеси травлення в рубщ, молочну продуктивтсть i яюсних показниюв молока та зробити висновок щодо оптимальног гг кiлькостiу ращот.

Встановлено, що згодовування в складi ращону кормовог добавки «Biosprint», сприяло покращенню iнтeнсивностi об-мтних процеЫв в оpганiзмi коpiв, зокрема у рубщ. Виявлено вipогiднe зростання амыо- i целюлозолтичних а також проте-олтичних бактерш що сприяло гх ензимнш активностi, та обумовило ттенсивний гiдpолiз вyглeводiв коpмiв, у peзyльтатi спостеркалося вipогiднe зростання ЛЖК, як попередниюв молочного жиру.

Отримано позитивний результат щодо piвня молочног пpодyктивностi коpiв до^дних груп у поpiвняннi з контрольною групою за середньодобовими надоями на 1,2-2 кг, або 5,5-9,2% бтьше. Спостеркалася стабыьна тенденщя до зростання вмiстy жиру у молощ на 0,05-0,1% та бтку на 0,02-0,03%, що вказуе на покращення його якостi.

Отже, проведен до^дження за ощнкою продуктивног дп препарату «Biosprint» на молочну продуктивтсть коpiв та яюсш показники молока дають тдставу стверджувати про доцыьтсть його використання у стpyктypi ращону при годiв-лi дшних коpiв.

K.mnoei слова: Biosprint, дтю корови, молочна продуктивтсть, ензимна актившсть, мжрофлора, мжробний быок, ру-бець, травлення, поживн речовини, структура ращону, тип годiвлi.

Молочная продуктивность и обменные процессы в организме коров при использовании в структуре рациона препарата «Biosprint»

М.В. Харко, Б.С. Денькович, Я.И. Пивторак, А.С. Наумюк, Р.А. Петришак, И.П. Голодюк [email protected], [email protected]

Citation:

Kharko, M.V., Denkovich, B.S., Pivtorak, Y.I., Naumyuk, A.S., Petryshak, R.A., Holodyuk, Y.P. (2017). Milk yield and metabolic processes in cows during the usage of the biosprint drug in the diet structure. Scientific Messenger LNUVMB, 19(79), 122-126.

Львовский национальный университет ветеринарной медицины и биотехнологий имени С.З. Гжицкого,

ул. Пекарская, 50, г. Львов, 79010, Украина;

В последние годы значительная часть молока производится в хозяйствах разных организационных форм хозяйствования преимущественно на кормах собственного производства. При этом возникает ряд проблем от решения которых зависит количество, качество и стоимость продукции, а также дальнейшая перспектива в этой области.

Научными разработками установлено, что интенсификация такой отрасли, как молочное животноводство зависит прежде всего от прочной кормовой базы хозяйства. Причем лактирующим коровам нужны не вообще корма, а рационы сбалансированы за детализированными нормами. Их применение позволяет увеличить продуктивность на 20 и даже более процентов. Поэтому при организации полноценного кормления необходимо учитывать особенности протеинового, углеводного, липидного, минерального и витаминного питания. Однако, даже полностью сбалансированное питание не дает желаемой эффективности. В связи с этим, особое внимание в системе полноценного питания заслуживают различные кормовые добавки природной субстанции к которым следует отнести добавки пробиотического действием. К одной из таких относится микробиальная кормовая добавка «Biosprint», которая содержит живые дрожжевые культуры (Saccharomyces cerevisiae, штамм MUCL, 39885) и относится к группе биотических добавок.

В основу проведения исследований возложена задача оптимизации нормированного кормления дойных коров за счет использования в составе рациона кормовой добавки «Biosprint» на фоне полу-концентратного сочно-силосно-сенажного типа кормления. На основе научно-хозяйственного (90 суток) опыта установить ее влияние на процессы пищеварения в рубце, молочную продуктивность и качественные показатели молока, а также определить оптимальное количество в рационе.

Установлено, что скармливание в составе рациона кормовой добавки «Biosprint», способствовало улучшению интенсивности обменных процессов в организме коров, в частности в рубце.Выявлено достоверное увеличения амило- и целлюлозо-литических а также протеолитических бактерий что способствовало их энзимной активности, обусловило интенсивный гидролиз углеводов кормов, в результате наблюдалось достоверное повышение количества ЛЖК, как предшественников молочного жира.

Получен положительный результат по уровню молочной продуктивности коров опытных групп по сравнению с контрольной группой по среднесуточным надоям на 1,2-2 кг, или 5,5-9,2% больше. Наблюдалась стабильная тенденция к увеличению содержания жира в молоке на 0,05-0,1% и белка на 0,02-0,03%, что указывает на улучшение его качества.

Итак, проведенные исследования по оценке продуктивного действия препарата «Biosprint» на продуктивность коров и качественные показатели молока дают основание утверждать о целесообразности его использования в структуре рациона при кормлении дойных коров.

Ключевые слова: Biosprint, дойные коровы, молочная продуктивность, Biosprint, энзимная активность, микрофлора, микробный белок, рубец, пищеварения, питательные вещества, структура рациона, тип кормления.

Milk yield and metabolic processes in cows during the usage of the biosprint

drug in the diet structure

M.V. Kharko, B.S. Denkovich, Y.I. Pivtorak, A.S. Naumyuk, R.A. Petryshak, Y.P. Holodyuk [email protected], [email protected]

Stepan Gzhytskyi National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies Lviv, Pekarska Str., 50, Lviv, 79010, Ukraine

In recent years, a significant part of milk has been produced in farms of various organizational forms, mainly using feeds of their own production. At the same time, there are a number ofproblems, the solution of which affects the yield, quality and value ofproducts, as well as future prospects in this industry.

Scientific research has shown that the intensification of such an industry as dairy farming first of all depends on a strong forage base of the farm. In addition, lactating cows do not need generic feed, but a diet balanced in compliance with detailed rules. Their use makes it possible to increase milk yield by 20 and more percent. Therefore, when organizing a comprehensive feeding, it is necessary to take into account the features of protein, carbohydrate, lipid, mineral and vitamin nutrition. However, even a fully balanced ration does not guarantee the desired effectiveness. In this regard, a variety of feed additives of a natural substance, which also include supplements with probiotic action, deserve a special attention in the system of nutrition. One of these is the Biosprint microbial additive, which contains living yeast cultures (Saccharomyces cerevisiae, MUCL strain, 39885) and belongs to the group of biotic additives.

This research is based on the need for the optimization of the limited feeding of milk cows through the use of the Biosprint feed additive in addition to a semi-concentrated type of feeding. Based on the conducted test use (90 days), it is necessary to determine the additive's effect on the rumen digestion processes, milk yield and qualitative indicators of milk and to determine its optimal content in the diet. It was established that feeding the Biosprint additive as part of the diet contributed to the improvement of the intensity of metabolic processes in cows, in particular, in the rumen. The assumed growth of the number of amylo- and cellulolytic and proteolyt-ic bacteria was detected, which contributed to their enzyme activity and, in turn, led to an intensive hydrolysis of carbohydrate feeds, as a result of which an assumed growth of VFAs as milk fat precursors occurred.

Positive results were obtained in terms of the value of milk yield of cows in study groups in comparison with the control group across average daily milk yield by 1.2-2 kg, which constitutes a growth of 5.5-9.2%.There was a stable tendency towards an increase of fat content in milk by 0.05-0.1% and protein by 0.02-0.03%, which indicates an improvement in milk quality.

Summing up, conducted study focused on the evaluation of the productive effect of the Biosprint drug on the milk yield of cows and the qualitative indicators of milk make a case for the expediency of the use of the above in the diet structure when feeding milk cows.

HayKOBHH bîchhk ^HyBME iMeHi C.3. I^H^Koro, 2017, T 19, № 79

Key words: milk cows, milk yield, enzymatic activity, microflora, Biosprint, microbial protein, rumen, digestion, volatile fatty acids, nutrients, diet structure, feeding type.

Вступ

Перехщ тваринництва на промислову основу та спецiалiзацiя i концентрация виробництва продукцй' тваринництва i особливо молочно1 галузi, вимагае повноцiнноï збалансовано1 годiвлi лактуючих тварин. Висока продуктивнють корiв залежить ввд ефективного використання кормiв, яке може бути забезпечене на основi застосування науково -обгрунтованих систем годiвлi. При цьому слад вiдзначити, що одним i3 актуальних напрямкiв пвдвищення ефективностi засвоення поживних речовин кормiв е додаткове введения в структуру рацюшв пробiотичних кормових добавок. До однiеï i3 таких вiдноситься мiкробiальна добавка «Biosprint», яка мiстить живу дргжджову культуру Saccharomyces cerevisiae, Штам MUCL, 39885 i належить до групи про бiотичних добавок, та завдяки своïй здатностi до бродшня, може використовуватись у годiвлi жуйних (Kandybа et al., 2012; Czaplicka et al., 2014).

Мехашзм ди заключаеться у наступному: мiкроби рубця, як1 приймають участь у процесах ферментацiï клiтковини, вкрай чутливi до кисню, тому руменальне середовище повинно бути анаеробним. Як правило, кисень потрапляе в рубець разом з кормом, то при цьому «Biosprint» виконуе важливу роль, оскшьки живi дрiжджовi культури здатнi споживати кисень. В результата анаеробне середовище сприяе росту

целюлозолiтичних бактерiй, а також бактерiй якi розщеплюють молочну кислоту (Seymour et al., 2005).

Активний розвиток целюлозолггичних бактерш сприяе кращому розщепленню клiтковини та синтезу вшьних жирних кислот, i таким чином покращуеться конверта корму. Пiдвищения повдаемосп кормiв рацiону е результатом кращого засвоення клiтковини. Бактерп, якi приймають участь у розщепленш молочноï кислоти, забезпечують стабiльний рiвень pH у рубщ та позитивно впливають на синтез мжробного протешу i вшьних жирних кислот (Kulyk et al., 2013).

В основу наших дослвджень покладено завдания оптимiзацiï процесу годiвлi лактуючих корiв Симентальськоï породи за рахунок використання у рацiонах препарату «Biosprint», i встаиовити його вплив на рубцеву ферментацш та молочну продуктивнють за найб№ш оптимально!' дози введення.

Матерiал i методи дослiджень

Дослвд проведено на чотирьох групах корiв Симентальськоï породи по сiм голв у кожиiй групi. Дослiд тривав три мiсяцi i проводився у фермерському господарствi «Пчани-Денькович», Жидачiвського району, Львiвськоï областi за схемою, яка наведена у таблиц 1.

Таблиця 1

Схема науково-виробничого дослiду

Групи Кшьюсть тварин, гол Особливосп годiвлi

1 - контрольна 7 Основний рацюн(ОР) - Сiио зл.бобове - 18%, Сшаж - 15%, Силос кукурудзяний - 35%, Коицеитрати - 31%, премiкс - 1%

2 - дослдаа 7 ОР + «Biosprint» - 4 г гол/добу

3 - дослдаа 7 ОР + «Biosprint» - 5 г гол/добу

4 - дослдаа 7 ОР + «Biosprint» - 6 г гол/добу

На 30-ту, 50-ту i 70-ту добу дослвду, через двi години тсля годiвлi за допомогою зонду вш 4 корiв з кожиоï групи брали зразки вмiсту рубця. У вшсп рубця визначали загальний i бшковий азот (за Кельдалем), азот ашаку (за Конвеем), загальний цукор (аитронним методом), молочну кислоту (за Беккером i Саммерсоном), ЛЖК - в апарап Маркгама, pH - за допомогою юнометра GB-74, а також амшолгтичну, целюлозолiтичну та протеолгшчну активностi (Vlizlo et al., 2012). Для бiохiмiчних дослвджень у корiв щодекадно брали зразки молока, у якому визначали вмiст бiлка, жиру, лактози.

Статистичну обробку отриманих результапв дослiджень проводили за допомогою загально прийиятих методiв варiацiйноï статистики з оцшкою (М), його похибки (m) i розрахунками вiрогiдностi рiзниць за методом Стюдента з використанням програмного забезпечення «Microsoft Excel 2003».

Результати та обговорення

За основний перюд дослщу (90 дiб) пiддослiднi корови вах груп споживали практично однакову шлькють кормiв, яка за основними показниками поживносл становила 1692 кг корм.од. та 227,7 кг перетравного протешу. Однак, використання у рацюнах шддослщних тварин препарату "Biosprint" по рiзному позначилось на низщ годiвельних параметрiв, зокрема, позитивно вплинуло на штенсившсть обмiнних процесiв в органiзмi корiв , а звiдси i на 1х молочну продуктивнiсть.

Про штенсивний перебiг обмiнних процесiв свщчить перерозподiл чисельностi мiкроорганiзмiв , яш забезпечують засвоення основних поживних речовин кормiв рацiону (табл. 2)

Таблиця 2

Pincin. окремих метаболтв у рубцевiй pi.unii п1ддосл1дних кчцлв (M ± m, n = 5)_

Показники Групи тварин

Контрольна 1 Дослiднi

2 3 4

Мжрооргашзми, млн./мг: амшолгшчш 10,65 ± 0,18 12,07±0,37 12,97 ± 0,34** 13,03 ± 0,38**

целюлозолiтичнi 8,63 ± 0,13 10,30±0,12 11,16 ± 0,22** 12,04 ± 0,23**

протеолiтичнi 3,45 ± 0,10 3,97±0,15 4,16 ± 0,17 4,18 ± 0,16

pH 6,55 ± 0,09 6,72±0,10 7,13 ± 0,08 7,11 ± 0,09

Сира бюмаса бактерш, мг/100 мл 1080 ± 22,3 1240±24,3 1270 ± 24,7** 1277 ± 25,1**

Ензимна активнiсть мiкрофлори: Амiлолiтична, тис.ум. амш.од. 370 ± 12,3 410 ± 15,3 416 ± 15,8 425 ± 17,1

Целюлозолiтична , % активностi 16,91 ± 1,17 18,73 ± 1,19 18,78 ± 1,18 19,03 ± 1,19

Протеолпична, Мекв.тироз. в 100 мл/хв 3,66 ± 0,18 3,84 ± 0,20 3,87 ± 0,20 3,88 ± 0,21

ЛЖК, ммоль/100мл 9,73±0,24 11,40±0,33 11,55±0,35** 11,61±0,34***

Примпка: в цш i наступних таблицях - P < 0,05 *; P < 0,02**; P < 0,01*

Зокрема, виявлено вiрогiдне зростання чисельностi амшолггачних та целюлозолiтичних бактерiй, кiлькiсна перевага (третя i четверта група) у порiвняннi з контрольною ввдповвдно складае 21,829,3 та 22,3-39,5%. Аналогична картина спостерiгаеться за к1льк1стю протеолггичних бактерiй.

Зростання рiвня перерахованих популяцш мiкроорганiзмiв сприяло 1х ензимнiй активности що обумовило iнтенсивний гiдролiз вуглеводiв кормiв у результатi чого спостертаеться вiрогiдне зростання (на 18,7-19,3; Р < 0,02; 0,01) ылькосп ЛЖК. Адже вiдомо, що лети жирш кислоти оцтова, протонова,

Показники азотового i вуглеводмого обмпну у

масляна слугують головним джерелом метаболiчноl енергп i пiсля всмоктування використовуються в органiзмi лактуючих корiв, як попередники молочного жиру (Ibatulin et al., 2015). Про iнтенсивний перебiг обмiнних процесiв в органiзмi пiддослiдних корiв за впливу дослвджуваного фактору сввдчать фiзiолого-бiохiмiчнi показники (табл. 3). А саме: у вмюп рубця корiв контрольно! групи виявлено меншу кшьшсть загального азоту, порiвняно з дослщними групами, що пов'язано з менш iнтенсивним синтезом мiкробного бiлка.

Таблиця 3

Показники Групи кор1в

Контрольна 1 Дослiднi

2 3 4

Загальний азот, мг % 95,05 ± 0,78 96,62 ± 0,80 101,0 ± 1,37** 101,1 ± 1,38**

Залишковий азот, мг % 27,35 ± 1,03 26,95 ± 0,81 28,65 ± 0,90 28,70 ± 0,93

Бшковий азот, мг % 67,70 ± 3,85 69,67 ± 2,85 72,31 ± 3,32** 72,40 ± 4,22**

Сума цукр1в, мг % 38,78 ± 2,88 38,70 ± 3,03 48,81 ± 2,71 38,75 ± 2,80

Лактат, ммоль 3,42 ± 0,20 3,82 ± 0,21 3,90 ± 0,27 3,87 ± 0,19

Важливим метаболiтом рубцевого бродшня у жуйних е амiак, який для бiльшостi мiкроорганiзмiв (бiля 90%) одне iз основних джерел азоту в процесах синтезу баш^ального бшку (Dann et al., 2000; Ibatulin et al., 2015). У наших дослвдженнях рiвень бiлково-го азоту дослщних груп е вищим нгж у контролi на 6,8% (Р < 0,02), що е результатом бтш ефективного

використання вказаного субстрату мiкрофлорою, яка населяе рубець, для синтезу основних компонента свого тша, та узгоджуеться з деякими пiдвищенням рiвня лактату (Dann et al., 2000; Seymour et al., 2005).

Отримаш результати дослщжень дають подставу стверджувати про наявнiсть прямого зв'язку мгж ними та рiвнем молочно! продуктивностi корiв (табл. 4).

Таблиця 4

Молочма продуктивнкть пщдослщних кчцлв (тривалiсть облiкового першду 90 uiiit, M ± m, n = 10)

Показники Групи кор1в

Контрольна 1 Дослiднi

2 3 4

Середньодобовий надш молока: натурально! жирноста, кг 21,7 ± 0,45 22,9 ± 0,47 23,7 ± 0,51 23,7 ± 0,51

базисно! жирноста, кг 29,9 ± 0,53 25,6 ± 0,55 26,8 ± 0,52 26,8 ± 0,53

Вмiст в молоцi «%» жиру 3,75 ± 0,07 3,80 ± 0,08 3,85 ± 0,09* 3,85 ± 0,08*

бiлка 3,27 ± 0,02 3,29 ± 0,03 3,30 ± 0,01 3,30 ± 0,02

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

лактози 5,04 ± 0,07 5,09 ± 0,13 5,10 ± 0,13* 5,10 ± 0,14*

Густина, г/см3 1027 ± 2,03 1029 ± 1,93 1029 ± 1,93 1030 ± 1,95

СЗМЗ - сухий знежирений молочний залишок 11,51 ± 0,07 11,73 ± 0,08 11,75 ± 0,07 11,73 ± 0,08

HayKOBHH BicHHK ^HyBME iMeHi C.3. I^H^Koro, 2017, t 19, № 79

Ba®nuBo npu ^oMy nigKpecnmu, ^o BBegeHHa b CTpyKTypy рaцioну niggocnigHux KopiB npenapaTy npo-6ioTHHHoi' giI «Biosprint» 3a6e3nenuno 3pocraHHa piBHa cepegHbogo6oBoro Hagoro MonoKa Ha 1 ronoBy ctocobho KomponbHoi rpynu Ha 1,2-2,0 kt, a6o 5,5-9,2%, a y nepepaxyHKy Ha 6a3HCHy ^upmcrb ^h noKa3HHK ^e bh^hh. Big3HaneHo nigBu^eHHa piBHa C3M3 Ha 1,9%, a TaKo® TeHgeH^ro go 3pocraHHH BMicTy ®upy Ha 0,050,1%, 3aranbHoro 6inKy Ha 0,02-0,03% i hk HacnigoK -rycTHHH MonoKa KopiB gocnigHux rpyn, ^o BKa3ye Ha noKpa^eHHa hoto aKocri.

BlICIIOBK'll

npoBegeHi gocnig®eHHa 3a o^hkom npogyKTUBHol giI npenapaTy «Biosprint» Ha MononHy npogyKTUBHicTb KopiB Ta HKicHi noKa3HHKH MonoKa gaMTb nigcTaBy CTBepg®yBaTH npo go^nbHicTb hoto BUKopucTaHHa b CTpyKTypi pa^oHy 3a ogHo TunoBol rogiBni b KinbKocTi 5-6 r/ron go6y.

nepcnexmueu nodanbwux docmdwenb. noganbmi gocnig®eHHa 6ygyTb cnpaMoBaHi Ha BUKopucraHHa nigBu^eHux KinbKocTeft npenapaTy «Biosprint» 3 MeToro BH3HaneHHfl Haft6inbm omuManbHol go3u He TinbKH b pa^oHax giHHux KopiB, a h y rogiBni nneMiHHoro Ta BigrogiBenbHoro MonogHHKy BenuKol poraTol xygo6u Ha $orn pi3HoI CTpyKTypu pa^omB.

Bi6^iorpa$iHMi iIOCII. lainm

Czaplicka, M., Puchajda, Z., Pawlak, M. (2014). Efektywnosc stosowania drozdzy Saccharomyces cerevisiae w zywieniu krow mlecznych [Efficacy of Saccharomyces cerevisiae yeast in feeding dairy cows]. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego. 10(4), 69-75 (in Polska). Dann, H.M., Drackley, J.K., Mccoy, G.C., Hutjens, M.F., Garrett, J.E. (2000). Effects of yeast culture (Saccha-

romyces cerevisiae) on prepartum intake and postpartum intake and milk production of Jersey cows. Journal of Dairy Science. 83, 123-127.

Ibatulin, I.I., Melnyk, Y.F., Otchenashko, V.V. (2015). Praktykum z hodivli silskohospodarskykh tvaryn: Navch. posibnyk. Zh .: PP «Ruta» (in Ukrainian).

Kandyba, V.M., Ibatulin, I.I., Kostenko, V.I. (2012). Teoriia i praktyka normovanoi hodivli velykoi rohatoi khudoby: Monohraphiia (in Ukrainian).

Kharko, M.V., Den'kovych, B.S., Pivtorak, Y.I. (2016). Vykorystannya kontsentratu «Intermiks» v strukturi ratsionu koriv litnoho periodu utrymannya [Usage of the feed additive «Intermix» in the cows' diet of summer keeping period]. Naukovyi visnyk LNUVMBT imeni S.Z. Hzhyts'koho. 18, 2(67), 265268 (in Ukrainian).

Kulyk, M.F., Obertyukh, Y.V., Bezpal'ko, A.V. (2013). Vplyv drizhdzhovykh kul'tur na molochnu produktyvnist', vmist zhyru i bilka v molotsi koriv[Impact of yeast cultures on milk yield, fat and protein content in milk of cow]. Visnyk ahrarnoyi nauky - Journal of Agrarian Science. 10, 28-32 (in Ukrainian).

Seymour, W.M., Campbell, D.R., Johnson, Z.B. (2005). Relationship between rumen volatile fatty acid con-censentrations and milk production dairy cows: a literature study. Animal Feed Science and Technology. 119, 155-169.

Vlizlo, V.V., Fedoruk, R.S., Ratych, I.B. (2012). Laboratorni metody doslidzhen u biologiyi, tvarynnycztvi ta veterynarnij medycyni: dovidnyk. Lviv, Spolom (in Ukrainian).

Received 22.09.2017 Received in revised form 17.10.2017 Accepted 24.10.2017

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.